ARNHEM - Vitesse heeft zondag aangetoond dat het dit seizoen best wel eens mee kan gaan doen in de strijd om Europees voetbal. De ploeg van trainer John van den Brom knokte zich in het Gelredome naar een meer dan verdiend punt tegen kampioenskandidaat PSV: 1-1

De Eindhovenaren verloren daardoor net als FC Twente, Ajax en Feyenoord terrein op koploper AZ.

Vitesse, dat vorige week de Gelderse derby tegen NEC won, begon sterk aan de wedstrijd. Frank van der Struijk kwam in de eerste tien minuten twee keer gevaarlijk door op de rechterflank, waar Dries Mertens naliet mee te verdedigen.

De rechtsback van Vitesse stond daardoor de eerste keer plotseling oog in oog met doelman Andreas Isaksson. De Zweed redde echter knap.

Grasmat

De spelers van PSV hadden in de openingsfase zichtbaar moeite met de grasmat in het Gelredome. Kevin Strootman en Georginio Wijnaldum besloten daarom na ruim een kwartier maar van schoeisel te wisselen.

De Eindhovenaren kregen in de loop van de eerste helft wat meer controle over de wedstrijd, maar deden weinig met de geboden ruimte.

Geblunder

Toch kwam PSV na achttien minuten wel op voorsprong, al was dat vooral te danken aan geblunder achterin bij Vitesse.

Alexander Büttner speelde de bal te kort terug op doelman Piet Velthuizen, waardoor Zakaria Labyad kon oppikken en vervolgens Tim Matavz in staat stelde te scoren: 0-1.

Bony

PSV had het in het Gelredome vooral moeilijk met Wilfried Bony. De Ivoriaanse spits won bijna ieder duel met Wilfred Bouma en was daardoor constant dreigend. Bony had voorin steun van Marcus Pedersen, die de geschorste smaakmaker Giorgi Chanturia mocht vervangen.

Dankzij de twee sterke aanvallers kwam Vitesse na bijna uur verdiend op gelijke hoogte. Pedersen vond bij de tweede paal Bony, die zijn zevende van het seizoen maakte: 1-1.

Fysieke schade

Omdat PSV in het restant van de wedstrijd geen echte vuist meer kon maken, liep de achterstand op koploper AZ op tot vier punten.

Rutten zag dat zijn elftal in Arnhem niet alleen sportief, maar ook fysiek schade opliep. Linksback Abel Tamata, vervanger van de geblesseerde Erik Pieters, viel uit waardoor de pas zeventienjarige Jetro Willems zijn debuut moest maken.

Lees alles over de eredivisie op NUsport

Vitesse speelt gelijk tegen PSV