ALKMAAR - Zonder echt goed te voetballen heeft AZ de thuiswedstrijd tegen Roda JC met 1-0 gewonnen. Hierdoor staat de ploeg van Gertjan Verbeek ook na de tiende speelronde van de eredivisie bovenaan.

Roda JC hield de lijstaanvoerder in de eerste helft redelijk in bedwang. Na rust kwam AZ echter wat meer los.

De traptechniek van Rasmus Elm moest de thuisploeg er weer eens doorheen slepen. De Zweed maakte zijn dertiende doelpunt op rij uit een standaardsituatie. Elm draaide vlak na de pauze een corner in één keer in het doel.

Felle protesten

Het duurde even voor scheidsrechter Danny Makkelie op aangeven van zijn assistent het doelpunt goedkeurde. Het leek er in eerste instantie op dat Jimmy Hempte de bal nog van de lijn haalde.

Het toekennen van de treffer leidde tot felle protesten bij Roda. Fledderus protesteerde - met een gele kaart op zak - iets te fanatiek en kreeg zijn tweede. Na zijn vertrek kon de ploeg uit Kerkrade zich alleen nog beperken tot tegenhouden.

Uitnederlagen

Roda JC, dat uit nog geen punt heeft gepakt, had daarna geluk dat het normaal zo goed verzorgde positiespel van AZ even haperde.

Tegen Austria Wien ging het donderdag in de Europa League ook al moeizaam (2-2). Daardoor bleef Roda na de afstraffingen bij Vitesse (5-0) en PSV (7-1) een derde zware uitnederlaag op rij bespaard.

Matige afronding

Dat was ook te danken aan de matige afronding van de voorste linie bij AZ. Jozy Altidore kreeg weer een kans van coach Gertjan Verbeek die eerder niet tevreden was over de spits.

De Amerikaan werkte hard, maar kreeg de bal zelfs niet in een leeg doel nadat hij doelman Pawel Kieszek had omspeeld. Het was tekenend dat hij even later een doeltreffend schot van Pontus Wernbloom net aantikte waardoor het buitenspel was.

De zege van AZ kwam echter niet meer in gevaar omdat de krachten bij Roda gewoon op waren.

Lees alles over de eredivisie op NUsport

AZ wint voor de achtste keer dit seizoen