AMSTERDAM - Feyenoord miste zondagmiddag een unieke mogelijkheid om aartsrivaal Ajax in de eigen Arena te verslaan.

De Rotterdammers hadden lang het betere van het spel en kwamen ook verdiend op voorsprong. Ze lieten de thuisploeg toch nog ontsnappen, nadat doelman Kenneth Vermeer met een rode kaart het veld had verlaten (1-1).

Jan Vertonghen zorgde met het hoofd voor de gelijkmaker. De aanvoerder kon niet voorkomen dat zijn ploeg al vijf competitieduels niet meer heeft gewonnen. Ajax bleef wel voor de elfde keer op rij in een competitiewedstrijd met Feyenoord ongeslagen.

Onvrede

In navolging van AZ vorige week onderstreepte Feyenoord hoe je Ajax het beste kan bestrijden. De Rotterdammers probeerden het aanvalsspel van de thuisclub zo snel mogelijk te verstoren. De verdedigers van Ajax vonden daardoor zelden een vrijstaande middenvelder.

Tot onvrede van de supporters in de Arena moesten ze de bal vaak terugspelen op doelman Kenneth Vermeer.

Ajax was voor rust eenmaal dicht bij de openingstreffer, toen Toby Alderweireld in de negentiende minuut op de lat kopte. Feyenoord kreeg betere kansen. Ruben Schaken stuitte in de 22e minuut op doelman Vermeer en Jerson Cabral schoot vijf minuten later op de paal.

Guyon Fernandez, de snelle vervanger van de zieke John Guidetti, kon de keeper van de thuisclub na een half uur ook niet passeren.

Openingstreffer

Waar Feyenoord in de eerste helft vooral de beste kansen had, kreeg het na rust ook het betere van het spel. De ontevreden trainer Frank de Boer wisselde Miralem Sulejmani en Christian Eriksen voor Dimitri Boelikin en Jody Lukoki.

Toch was het Feyenoord dat na 61 minuten verdiend op voorsprong kwam. Verdediger Stefan de Vrij kreeg de bal voor zijn voeten. Hij bedacht zich geen moment en schoot raak: 0-1.

Gelijke hoogte

Fernandez leek even later op weg naar de 0-2, maar werd buiten het strafschopgebied gevloerd door Vermeer. Scheidsrechter Bas Nijhuis nam de enige juiste beslissing en stuurde de doelman met een rode kaart naar de kleedkamer.

Net als vorige week tegen AZ kwam Ajax met een man minder op gelijke hoogte. Jan Vertonghen sprong in de 67e minuut na een hoekschop van Janssen hoger dan Ron Vlaar en knikte raak: 1-1. 

Lees alles over de eredivisie op NUsport

Ajax en Feyenoord in balans