AMSTERDAM - De rugbyploeg van Nieuw-Zeeland heeft zondagmorgen op eigen bodem de wereldtitel gegrepen. In de finale in Auckland werd Frankrijk met 8-7 verslagen.

Bij rust leidde het thuisland al met 5-0. Frankrijk kwam in de tweede helft knap terug, maar Nieuw-Zeeland hield stand.

Het is voor Nieuw-Zeeland de tweede wereldtitel. In 1987 waren de 'All Blacks' voor het eerst de besten van de wereld. Ook toen was Frankrijk de tegenstander in de finale. Nieuw-Zeeland won destijds met 29-9.

Titelfavoriet

Ook dit keer leek de titelfavoriet het makkelijk te krijgen. Kort na rust zorgde Stephen Donald voor een voorsprong van 8-0.

Frankrijk knokte zich echter terug in de wedstrijd tot 8-7 door een score van aanvoerder Thierry Dusatoir.

Een kwartier voor tijd miste Trinh-Duc echter een penalty, waarmee hij de Fransen op voorsprong had kunnen zetten. Hierdoor kon het thuispubliek in Auckland na afloop juichen.

Hoofdrol

Donald speelde een hoofdrol bij Nieuw-Zeeland. De rugbyer was aanvankelijk niet ens opgenomen in de dertig man tellende selectie.

In de finale kwam hij in actie na een knieblessure voor Aaron Cruden. ''Het is moeilijk om nu in woorden uit te drukken wat ik voel'', aldus Donald na afloop. ''Ik denk dat ik over een aantal weken als een trots man terugkijk op deze gouden medaille.''

Coach Graham Henry dankte het uitzinnige thuispubliek. ''Ik voel me trots dat ik een Nieuw-Zeelander ben. Hier hebben we erg lang van gedroomd.''

Revanche

Nieuw-Zeeland nam met de wereldtitel revanche voor het vorige WK, in 2007. Frankrijk was vier jaar geleden in de kwartfinale verantwoordelijk voor de uitschakeling.

Henry was toen van plan om te stoppen, maar de internationals overtuigden hem om door te gaan.

''We voerden al de wereldranglijst aan en hebben verder alles wel zo'n beetje gewonnen'', sprak hij zondag. ''Alleen de wereldtitel ontbrak nog voor deze groep. Gelukkig hebben we die prijs nu ook eindelijk binnen.''