ROTTERDAM - Boksster Marichelle de Jong heeft zaterdagavond in de Rotterdamse Topsporthal de Europese titel in de klasse tot 69 kilogram veroverd.

De 33-jarige amateur uit Waddinxveen versloeg in de finale Maria Badoelina uit Oekraïne ruim op punten: 21-12.

Aangemoedigd door ruim duizend toeschouwers ging De Jong onstuimig van start. Ze had nogal wat missers in de eerste ronde (3-2), mede doordat Badoelina goed bleef kijken en op de juiste momenten wegdook.

In de tweede ronde (9-6) plaatste de thuisboksster een aantal uitstekende combinaties, vooral op het hoofd van de iets langere Oekraïnse. De conditioneel sterke De Jong bouwde in de derde (15-9) en vierde ronde haar voorsprong verder uit.

Londen 2012

De Jong won eerder brons bij de EK in 2007 en eveneens brons bij de WK 2010. Ze nam zaterdag met goud afscheid van de categorie tot 69 kilogram. De grafisch vormgeefster stapt over naar de olympische klasse tot 75 kilogram.

Met Nouchka Fontijn moet De Jong het komende half jaar gaan uitmaken wie naar de WK in mei in China mag en eventueel ook naar Londen 2012.

Fontijn

Fontijn moest zaterdagavond bij de Europese kampioenschappen genoegen moeten nemen met zilver in de olympische klasse tot 75 kilogram. De 23-jarige Schiedamse was in de finale niet opgewassen tegen de robuuste Russin Nadezhada Torlopova. Na vier ronden was de juryscore 11-13.

De eerste ronde ging nog wel gelijk op (3-3). Maar de Russin, die ooit als boksster 86 kilo woog, nam daarna het initiatief. Fontijn kreeg aan het einde van de tweede ronde (3-6) zelfs acht tellen rust om bij te komen van het offensief van Torlopova, die in haar nieuwe gewichtsklasse nog ongeslagen is.

Fontijn knokte op karakter terug in de derde ronde (6-8), maar kwam uiteindelijk net iets tekort.

Fontijn is drievoudig Nederlands kampioene. Ze eindigde vorig jaar bij de WK als zevende. Bij de EU-titelstrijd eerder dit jaar veroverde de studente fysiotherapie eveneens zilver.