AMSTERDAM - Mark Tuitert heeft zich vrijdag betrekkelijk eenvoudig weten te plaatsen voor de 500 meter bij de KPN NK Afstanden.

De olympisch kampioen op de 1500 meter eindigde bij de Holland Cup na twee vijfhonderd meters als tweede. Dat was ruimschoots voldoende om één van de acht tickets voor de NK te verdienen.

Hospes

De enige rijder die Tuitert te snel af was was Jesper Hospes. Hij was echter al zeker van een startbewijs vanwege zijn prestaties in de finale van de Holland Cup van het afgelopen seizoen.

Kjeld Nuis werd derde en plaatste zich op die manier net als zijn trainingsmaatje Tuitert voor de nationale kampioenschappen.

Naast Tuitert en Nuis veroverden ook Maurice Vriend, Lieuwe Mulder, Jesper van Veen, Aron Romeijn, Allard Neijmeijer en Kai Verbij een ticket voor de wedstrijden die van 4 tot en met 6 november in Heerenveen worden verreden.

Net als Hospes waren Stefan Groothuis, Hein Otterspeer, Simon Kuipers, Sjoerd de Vries, Pim Schipper, Jan Smeekens, Ronald Mulder, Jacques de Koning, Lars Elgersma, Michel Mulder, Freddy Wennemars en Rens Boekhoff eerder al zeker van een startbewijs.

Commotie

Donderdag ontstond commotie over de kwalificatie-eisen voor de NK. Ondermeer Tuitert liet weten het 'de wereld op zijn kop' te vinden dat hij zich net als enkele andere toppers, nog moest plaatsen voor het toernooi. Dit terwijl de rijders afgelopen jaar in actie kwamen bij de EK en WK Afstanden.

Bij de vrouwen was Floor van den Brandt de beste op de kortste sprintafstand. Eén van de zeven beschikbare tickets voor het NK was daarom haar beloning.

Jorien Kranenborg en Sophie Nijman werden respectievelijk tweede en derde. Deelname in Heerenveen had het tweetal eerder echter al bewerkstelligd.

Inge Berevoets, Emma van Rijn, Ingeborg Kroon, Rosa Pater, Moniek Klijnstra en Antoinette de Jong mogen wel aan de hand van hun prestaties in Twente in november afrijzen naar.

Margot Boer, Annette Gerritsen, Laurine van Riessen, Marrit Leenstra, Thijsje Oenema, Anice Das, Mayon Kuipers, Janine Smit, Natasja Bruintjes, Marit Dekker waren daar al langer zeker van.

Keulstra

Pien Keulstra was in 4.16.16 de snelste vrouw op de drie kilometer. Janneke Ensing moest in 4.17.82 genoegen nemen met de tweede plaats. Daarmee bleef ze Carlijn Achtereekte die de 3000 meter in een tijd van 4.21.59 aflegde voor.

Op de Holland Cup waren drie tickets te verdelen voor die afstand op de NK. Die gingen naar Keulstra, Achtereekte en Mariska Huisman. Laatsgenoemde werd vierde in 4.21.74, maar omdat Ensing als zeker was van deelname, mag ze toch van start gaan.

Naast dit kwartet rijden ook Marrit Leenstra, Ireen Wüst, Jorien Voorhuis, Diane Valkenburg, Marije Joling, Moniek Kleinsman, Irene Schouten, Linda de Vries, Yvonne Nauta en Annouk van der Wijden de drie kilometer in Heerenveen.