TOKIO - Epke Zonderland is er zondag bij de WK turnen in Tokio niet in geslaagd een medaille te veroveren op rek.

De Fries miste daarmee de kans zich rechtstreeks te plaatsen voor de Olympische Spelen van volgend jaar.

Zonderland krijgt in januari nog een mogelijkheid tijdens een olympisch kwalificatietoernooi in Londen. Daar moet hij wel als meerkamper aan de bak.

Wereldtitel

Zonderland raakte bij zijn vierde vluchtelement met zijn been de rekstok en raakte volledig uit balans. Zijn score van 14,833 bleek uiteindelijk slechts goed voor de vijfde plaats.

De wereldtitel ging naar de Chinees Zou Kai: 16,441. Zilver was voor diens landgenoot Zhang Chenglong met 16,366. De Japanner Kohei Uchimura werd derde: 16,333.

Twee meerkampers

Omdat Nederland zich als team niet kwalificeerde voor het zogenoemde testevent mogen er slechts twee meerkampers deelnemen in Londen, waar acht landen uit de subtop strijden om vier tickets.

De beste acht turnnaties hebben zich via de WK al geplaatst. Voor de meerkampers is een plaats bij de beste 17 - exclusief de turners die zich via het landenklassement plaatsen - vereist.

In het geval twee Nederlandse turners aan die eis voldoen mag de gymnastiekbond KNGU in overleg met sportkoepel NOC*NSF kiezen wie het afvaardigt.