EINDHOVEN - Ola Toivonen gaf een voor hem toch al geslaagde week zaterdag een gouden randje. De Zweed bezorgde PSV voor eigen publiek een zwaarbevochten overwinning op FC Utrecht: 1-0.

Toivonen werd dinsdag een nationale held door het winnende doelpunt te maken in de kwalificatiewedstrijd tegen Oranje, waardoor Zweden een ticket voor het EK bemachtigde.

Met twintig punten uit negen wedstrijden blijft PSV koploper AZ in de eredivisie op de hielen zitten.

Dries Mertens had PSV een bliksemstart kunnen geven, want de Belgische aanvaller stond al binnen tien seconden oog in oog met Rob van Dijk. De 42-jarige doelman van FC Utrecht kon echter nog een hand krijgen achter de inzet van Mertens.

Voor de Belg was het een speciale wedstrijd. Mertens, met elf doelpunten topscorer van de eredivisie, maakte de afgelopen jaren naam bij FC Utrecht en verdiende daarmee een transfer naar Eindhoven.

Isaksson

De bezoekers namen na het eerste kwartier brutaal het initiatief in het Philips Stadion, zonder overigens veel kansen te creëren.

Doelman Andreas Isaksson van PSV bood Nana Asare in de twaalfde minuut wel een riante mogelijkheid.

De Zweed verslikte zich in een ogenschijnlijk simpele bal, waardoor Asare plotseling de hoek voor het uitzoeken had.

De aanvoerder van FC Utrecht werd echter dusdanig gehinderd door Isaksson dat hij de bal naast schoot.

Amusementswaarde

Tegenvaller voor PSV was het uitvallen van Erik Pieters, na een half uur. De international liep een voetblessure op en werd vervangen door Abel Tamata.

Na een tegenvallende eerste helft nam de amusementswaarde na rust toe.

Frank Demouge kreeg een aardige mogelijkheid Utrecht op voorsprong te zetten, maar hij schoot de bal met links hoog over.

PSV schakelde in het laatste half uur dan eindelijk over op een hoger tempo en nam daarmee de wedstrijd stevig in handen.

Toivonen

Het leidde tot een reeks kansen voor de Eindhovenaren.

Toivonen schoof de bal in vrijstaande positie in de handen van Van Dijk, Georginio Wijnaldum zag een schot van de lijn worden gehaald door Marcus Nilsson en een inzet van Tim Matavz ging voorlangs.

Het was uiteindelijk aanvoerder Toivonen die in de 71e minuut de ban brak. De Zweed passeerde Van Dijk met een fraai schot uit de draai: 1-0.

Kort voor tijd kreeg Nilsson de rode kaart.