WAALWIJK - FC Twente blijft meedraaien in de top van de eredivisie. De club uit Enschede had zaterdagavond weinig problemen met RKC Waalwijk en won de uitwedstrijd met 4-0.

Marc Janko was weer eens belangrijk. De Oostenrijker nam drie doelpunten voor zijn rekening.

FC Twente kwam pas enkele minuten voor rust op voorsprong.

Janko rondde met een simpel tikje een door Peter Wisgerhof en Ola John opgezette aanval af. De international, altijd gevaarlijk, scoort dit seizoen bijna elk duel in de competitie.

De openingstreffer kwam vrij onverwacht. FC Twente drong weliswaar voortdurend aan, maar was aanvankelijk nauwelijks gevaarlijk. Daarvoor was het spel te slordig en te traag.

Voor zijn treffer had Janko al eens net naast geschoten en zag Willem Janssen een inzet in het zijnet eindigen. Verder was er weinig te beleven.

Marsman

RKC, goed begonnen aan het seizoen, kreeg in de eerste fase twee mogelijkheden. Roald van Hout schoot net voorlangs.

Verder redde doelman Nick Marsman, debutant in de eredivisie wegens blessures van Nikolai Michailov en Sander Boschker, bij een schot van Rick ten Voorde.

De jonge doelman kende daarna weinig problemen.

Janssen

In de opstelling van FC Twente had trainer Co Adriaanse weer een nieuwe variatie bedacht.

Janssen speelde min of meer als rechteraanvaller. Normaliter is de van Roda JC overgekomen Janssen middenvelder.

Denny Landzaat vormde met Wout Brama en Luuk de Jong de middenlinie. Nieuweling Leroy Fer zat op de bank.

Beslissing

Na de hervatting liep FC Twente snel verder uit. Eerst maakte Janko nummer twee. Hij schoot een door hemzelf afgedwongen strafschop binnen.

Vervolgens zorgde Brama met een van zijn spaarzame treffers voor 3-0. De middenvelder kopte raak uit een voorzet van opnieuw Ola John.

Na een steekballetje van Luuk de Jong kreeg de show van Janko na ruim zeventig minuten een vervolg. Met een zacht, maar zeer geplaatst schot maakte hij er 4-0 van.

Heracles

Na drie overwinningen op rij heeft FC Groningen weer eens verloren in de eredivisie. Heracles Almelo was zaterdagavond op eigen veld met 2-1 te sterk voor de noorderlingen.

Lerin Duarte zette de thuisploeg in de 29e minuut op voorsprong, invaller Hyun-Jun Suk maakte in de 73e minuut gelijk. Tien minuten voor tijd zorgde Willy Overtoom voor 3 punten voor de Tukkers, die alweer vier duels op rij ongeslagen zijn.

De Graafschap

In de jacht op een plek in de subtop liep sc Heerenveen zaterdag in eigen stadion schade op tegen De Graafschap. Het zeer matige duel eindigde in 1-1.

Sven Kums schoot de thuisclub met zijn eerste treffer van het seizoen kort voor rust op voorsprong, maar nog in de eerste helft maakte De Graafschap gelijk via Michael de Leeuw. Bij die treffer ging doelman keeper Brian Vandenbussche pijnlijk in de fout.

Lees alles over de eredivisie op NUsport