AMSTERDAM - Ajax heeft in het thuisduel met AZ aangetoond dat het over veerkracht beschikt. De Amsterdammers kwamen in de Arena terug tot 2-2, na met een achterstand van 0-2 de rust in te zijn gegaan.

Door het gelijkspel blijft AZ op zes punten voorsprong van Ajax.

Ajax begon aardig met veel aanvalsdrang vanaf de linkerkant via Derk Boerrigter, die Siem de Jong uit zijn voorzet AZ-doelman Esteban tot een redding zag dwingen.

AZ bleek al snel een stuk effectiever in de aanval via Brett Holman. De Australiër vond aan de andere kant Ajax-doelman Kenneth Vermeer op zijn weg na een hard schot. Linksback Simon Poulsen bracht de bal echter direct weer bij hem terug, waarna hij via het been van Toby Alderweireld alsnog raak schoot.

Geschrokken

De Amsterdamse ploeg leek geschrokken van de kracht van AZ en ging twijfelachtig op zoek naar de gelijkmaker. Nog geen tien minuten na de openingstreffer was het echter opnieuw raak voor de ploeg uit Alkmaar.

Holman vond in de counter Roy Beerens, die zijn bewaker Vurnon Anita al een tijdje kwijt was. De rechtsbuiten verschalkte met een fraaie stift de uitkomende Vermeer. Genoeg reden voor flink gemor onder het thuispubliek en uitzinnige vreugde binnen de ploeg van trainer Gertjan Verbeek.

Houtwerk

Ajax wist richting de rust nog enkele malen gevaarlijk te worden. Dat gebeurde onder meer via Boerrigter, die op fraai aangeven van Theo Janssen de lat raakte. Even later liet Pontus Wernbloom zijn eigen defensie schrikken door via het hoofd zijn eigen houtwerk te raken.

Na de thee kwam Ajax met meer vuur uit de kleedkamer. Trainder Frank de Boer liet de jonge rechtsback Ruben Ligeon opdraven als vervanger van de schutterende Ooijer, waardoor Alderweireld terugkeerde in het centrum.

Strafschop

Ajax kwam kort na rust via een strafschop terug in de wedstrijd. Dirk Marcellis maakte licht contact met Boerrigter, die gretig naar het gras ging. Miralem Sulejmani wist met deze mogelijkheid wel raad en schoot vanaf de stip de 2-1 op het bord.

De van meer strijdlust voorziene Amsterdammers gingen vervolgens op zoek naar de gelijkmaker en zagen zich daarbij verlost van angstgegner Holman, die zich moest laten wisselen vanwege een blessure.

Vermeer

Ook Ajax kende even later problemen op het personele vlak. Vermeer kwam ongelukkig terecht na een luchtduel met Wernbloom en moest met de brancard van het veld worden gedragen. Het gaf Jasper Cillessen de mogelijkheid zijn eredivisiedebuut te maken voor zijn nieuwe club.

Halverwege de tweede helft kreeg Ajax via Christian Eriksen een grote kans op de 2-2. De jonge Deen zag zijn vlammende schot van binnen de zestien meter echter op de lat spatten. Niet veel later bracht Enoh Jozy Altidore ten val waardoor Kuipers zich genoodzaakt zag de Kameroener zijn tweede gele kaart te geven. Ajax kon verder met tien man.

Janssen

AZ kreeg vanzelfsprekend meer ruimte, wat al snel resulteerde in een grote kans voor Charlison. Tot ontsteltenis van de invaller zag hij zijn inzet op de doellijn gekeerd worden door de meegelopen Alderweireld.

Benschop krabde zichzelf enkele minuten later achter de oren toen Janssen Ajax van afstand op gelijke hoogte met de Alkmaarders schoot. De linkspoot toonde op fraaie wijze wel degelijk waardevol te kunnen zijn voor zijn nieuwe ploeg.

Spannende slotfase

Ajax ging vervolgens met de steun van het thuispubliek op jacht naar de zege, maar miste de finesse om de beslissende goal te maken.

In de absolute slotfase leek Benschop de score alsnog in Alkmaars voordeel te doen uitslaan. De spits vond Cillessen op zijn weg, waardoor de puntendeling een feit was.