LECCO - Oliver Zaugg heeft zaterdag verrassend de Ronde van Lombardije, de laatste grote wielerklassieker van het seizoen, gewonnen.

Hij arriveerde na 241 kilometer solo in de nieuwe aankomstplaats Lecco. De 30-jarige Zwitser had een kleine voorsprong op een vijftal achtervolgers.

Met de Ronde van Lombardije werd de UCI World Tour afgesloten. De eindzege in dat klassement was eerder al binnengehaald door de Belg Philippe Gilbert. De Belg, winnaar van de laatste twee edities, was zaterdag ook de grote favoriet maar kon in de slotfase niet mee.

Voorsprong

Zaugg, fietsend voor Leopard-Trek en nog nooit een koers gewonnen, reed op enkele kilometers van de streep op de laatste klim weg uit een kopgroep. De Zwitser slaagde erin zijn kleine voorsprong tot het einde te verdedigen.
Met de ploeg Leopard won Zaugg dit seizoen wel de ploegentijdrit in de Ronde van Spanje. Individueel was het zijn eerste zege.

Solo

De koers werd op ruim vijftig kilometer opengebroken door de Italiaan Vincenzo Nibali, die met een machtige solo een gooi naar de zege deed. Op iets meer dan zestien kilometer van de finish werd hij weer ingelopen.

Steven Kruijswijk was zaterdag de beste Nederlander. De Raborenner eindigde als 29e op ruim een minuut. Teamgenoot Bauke Mollema, die voor een topklassering was gestart, raakte op ruim zeventig kilometer van de streep kansloos voor een goed resultaat door een lekke band.