PANAMA STAD - De Nederlandse honkballers nemen het zaterdag in de finale van het WK op tegen Cuba. 

De Cubanen, vijfentwintigvoudig wereldkampioen, plaatsten zich vrijdag (plaatselijke tijd) voor de eindstrijd door een zege op Canada: 8-2.

Oranje kwalificeerde zich donderdag al voor het eerst in de historie voor de WK-finale door de Cubanen in de tweede ronde met 4-1 te verslaan.

De ploeg van bondscoach Brian Farley sluit de groepsfase later op vrijdag af met een wedstrijd tegen Venezuela, waarin voor Oranje alleen de eer op het spel staat. De finale in Panama Stad begint in de nacht van zaterdag op zondag om 0.00 uur Nederlandse tijd.

Beste prestatie

De Cubaanse honkballers moesten op de afgelopen twee edities van het mondiale toernooi, in 2007 en 2009, de wereldtitel aan de Verenigde Staten laten. De beste prestatie van Nederland op het WK is de vierde plaats, in 2005 en 2007.

Slechts één keer eerder stond een Europese ploeg in de finale. In 1938 was het eerste WK, dat toen de 'Amateur World Series' heette, een tweestrijd tussen Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. De Britten wonnen toen vier van de vijf wedstrijden.