Best een grappig weetje: NBA-ster Lebron James is fan van Liverpool FC. 

Dat zit zo: de 26-jarige speler van Miami Heat bezit aandelen Fenway Sports Group, dat onder meer eigenaar van de roemruchte voetbalclub is.

In die hoedanigheid bezocht James deze week Noord-Engeland, keek hij rond op het trainingscomplex van the Reds en is hij toeschouwer tijdens de thuiswedstrijd tegen Manchester United. Of: King James op bezoek bij King Kenny.

Lockout

Dat James juist nu rondneust in Europa heeft te maken met die veelbesproken lockout in de NBA, waar komende week meer duidelijkheid over zal komen. Maar omdat het over geld gaat (het stadium dat er een mediator wordt ingezet is bereikt), zal dat wel niet gaan lukken, met die duidelijkheid.

En zodoende duurt het al sinds 12 juni, toen de laatste officiële NBA-wedstrijd werd gespeeld. Even opfrissen: Dallas Mavericks versloeg die dag Miami Heat in het zesde finaleduel en kroonde zich tot NBA Champions 2011.

Bekend recept

Het was de eerste titel van the Mavs, maar dat zal niet de enige reden zijn dat het succesvolle seizoen digitaal is vastgelegd en daarna werd uitgebracht, in dit geval op dvd. Het recept is bekend en verrast daardoor niet.

Het smaakt echter wel. Meng wedstrijdbeelden met spelersinterviews (soms wat langdradig). Laat de hoofdrolspelers terugblikken op en mijmeren over dat wat was (uiteraard kritiekloos).

Wissel dit af met shots uit de kleedkamer (dit blijft echt gaaf!), voor dan wel na de zoveelste competitiewedstrijd. Zet er een goed muziekje onder (dat kunnen ze wel in de VS) en trek nog een blikje geschiedenis open. Anderhalf uur, overigens zonder Nederlandse ondertiteling, is zo gevuld.

Machogedrag

Wat opvalt zijn de basketballers die spelen met camera’s, als ware het Hollywood-acteurs. Tot op het veld, zelfs tijdens de warming-up worden er scenes gespeeld die ook zonder regisseur best te pruimen zijn.

Machogedrag van de bovenste plank, maar vermakelijk. Het is goed voor te stellen dat een beetje fan hoopt op een oplossing om uit de impasse te geraken, want entertainment als dit zal gemist worden wanneer er alsnog besloten wordt dat er geen NBA-seizoen 2011-2012 komt.

Tot die tijd zijn dit de beelden waar het mee gedaan moet worden. Over een seizoen waarin de Duitser Dirk (constant uitgesproken als Durk) Nowitzki uitblonk tussen armen, benen en zelfs gezichten vol tattoos en waarin Lebron James in Liverpool-jas het stadion binnen kwam lopen, voorafgaand aan weer een duel in de NBA-Finals. Twee keer goed kijken, maar echt gebeurd.

Cijfer: 7

Uitgever: Rough Trade Distribution
ISBN-nummer: 5021123147545
Tijdsduur: 1 uur 44 minuten
Prijs: 11,95 euro