PANAMA CITY - De Nederlandse honkballers hebben donderdag (plaatselijke tijd) voor een stunt gezorgd door bij het wereldkampioenschap in Panama het nog ongeslagen Cuba te verslaan.

Met deze overwinning plaatste Oranje zich bovendien rechtstreeks voor de finale. Nooit eerder in de 39 edities van het WK lukte het een Europese ploeg om de eindstrijd te bereiken. Nederland won de wedstrijd tegen de Cubanen met 4-1.

Eerder op de dag was Oranje in Panama ook te sterk voor Australië. De verregende ontmoeting met de Australiërs werd in een 2-1 overwinning omgezet. Slechts 3,5 uur later volgde de wedstrijd tegen de Cubanen.

Ook deze grootmacht in het honkbal werd door de ploeg van bondscoach Brian Farley verslagen. Eerder dit WK boekte Oranje ook als zeges op titelverdediger Amerika en olympisch kampioen Zuid-Korea.

Medaille

Nederland kan een medaille bij het WK al niet meer ontgaan. In 2005 en 2007 waren de mannen al redelijk dicht bij een plek op het podium, maar toen eindigde de ploeg beide keren op de vierde plaats.

Vrijdag moet het team van bondscoach Brian Farley het nog opnemen tegen Venezuela, maar kan zich tegen deze tegenstander zelfs een nederlaag permitteren.

Cuba kan wel weer opnieuw de opponent in de finale worden, maar dan moeten de Cubanen in hun laatste twee wedstrijden wel of van Canada of het gastland winnen.

Yntema

Pitcher Orlando Yntema had een belangrijk aandeel in de zege van Nederland. De 25-jarige honkballer wist het slaggeweld van de Cubaanse 'krachtpatsers' in bedwang te houden.

Alleen in de vierde inning kwam hij even in de problemen. Yntema moest drie honkslagen op rij en een punt toestaan, maar het Nederlandse veld speelde toen bijna foutloos.

Homerun

Oranje stond toen ook al op een 2-0 voorsprong. In de tweede inning tilde Bryan Engelhardt de bal hoog over het hoofd van rechtsvelder Alexei Bell het Estadio Omar Torrijos uit en nam Curt Smit mee, 2-0.

Kalian Sams sloeg in de vijfde inning opnieuw een homerun en zorgde samen met Shawn Zarraga voor 2 punten. Leon Boyd hield in de laatste innings de voorsprong van Oranje vast.