ZEIST - De KNVB heeft een enorme hoeveelheid aanvragen ontvangen voor kaarten voor het Europees kampioenschap voetbal deze zomer in Portugal. De voetbalbond vreest de duizenden aanvragers niet allemaal te kunnen bedienen. "Er bestaat een kans dat supporters één kaart per persoon kunnen krijgen en slechts voor één wedstrijd", aldus een woordvoerder.

In totaal worden via de KNVB 22.000 kaarten verstrekt. Iets minder dan de helft daarvan is bestemd voor sporters, sponsoren en andere relaties. De overige zijn voor de verkoop. Alleen leden van de supportersvereniging van Oranje die op voorhand kaarten hebben besteld, komen in aanmerking. Momenteel inventariseert de KNVB om hoeveel aanvragen het precies gaat.

Internet

Organisator Portugal heeft reeds gewaarschuwd voor valse kaartjes die via het internet voor veel geld worden aangeboden. Tickets voor de groepswedstrijden kosten bij de Europese voetbalbond (UEFA) 35 tot 100 euro, voor de finale tot 270 euro. Op de zwarte markt zouden de kaarten worden aangeboden voor 300 tot ruim 500 euro. In Portugal zal streng op echtheid worden gecontroleerd.

Watermerk

De echte kaarten zijn volgens een woordvoerder van de KNVB te herkennen aan het UEFA-watermerk. De kaarten zouden bovendien niet scheurbaar zijn, op naam worden verstrekt en zullen pas vlak voor de wedstrijd verspreid worden, mogelijk pas bij het stadion.