RIJSWIJK - Engeland kan tijdens het Europees kampioenschap de volledige groepsfase niet beschikken over vedette Wayne Rooney. 

De speler van Manchester United is door de tuchtcommissie van de Europese voetbalbond UEFA voor drie duels geschorst vanwege de rode kaart die hij ontving in het laatste EK-kwalificatieduel met Montenegro.

Dat heeft de UEFA donderdag bekendgemaakt.

De Engelse voetbalbond had goede hoop dat Rooney slechts voor één duel zou worden uitgesloten, aangezien de speler zijn verwijdering uiterst kalm had geaccepteerd.

Goed gedrag

De Duitse arbiter Wolfgang Stark, die Rooney van het veld stuurde, had later in Britse media gemeld dat dit goede gedrag mogelijk in zijn voordeel zou uitwerken. Dat bleek echter ijdele hoop. De tuchtcommissie van de UEFA legde hem een schorsing van drie wedstrijden op.

De Engelse voetbalbond FA heeft drie dagen de tijd om in beroep te gaan tegen de uitspraak. "Wij wachten eerst op de volledige uitleg van de UEFA, alvorens wij een reactie geven", meldde de FA in een verklaring.

Reputatie

De 25-jarige Rooney kwam in het verleden wel vaker negatief in het nieuws met onbezonnen acties binnen en buiten het veld. Tijdens het WK voetbal van 2006 maakte hij in de kwartfinale tegen Portugal eveneens een trappende beweging naar een tegenstander (Ricardo Carvalho) en kreeg hij 'rood'.

Mede daardoor wist Engeland niet te scoren tegen Portugal, waarna het team in de strafschoppenserie werd uitgeschakeld.

De equipe kan echter ook niet zonder de flamboyante aanvaller, aangezien hij soms met geniale acties een wedstrijd kan openbreken. Echter, als de vedette er niet in slaagt zijn stempel op een wedstrijd te drukken dan dreigt er geregeld kortsluiting te ontstaan bij Rooney.

Geen basis

Bondscoach Fabio Capello had reeds aangekondigd dat hij de vedette tijdens de komende oefeninterlands geen basisplek zal gunnen. "We moeten de elf spelers voorbereiden die de eerste wedstrijden op het EK zullen spelen", sprak hij.

"Ik heb veel goede aanvallers tot mijn beschikking en zal de beste oplossing moeten vinden."