JEREVAN - Armenië heeft donderdag een officieel protest ingediend bij de Europese voetbalbond UEFA tegen de rode kaart die doelman Roman Berezovsky kreeg in de beslissende EK-kwalificatiewedstrijd tegen Ierland.

Hij werd al na 26 minuten weggestuurd door de Spaanse scheidsrechter Eduardo Gonzalez. Mede daardoor verloren de Armenen met 2-1.

Bij winst was Armenië achter Rusland tweede geworden in poule B en had het zich geplaatst voor de play-offs. Nu zitten de Ieren daarin. Het lot koppelde dat land donderdag aan Estland.

Berezovsky kreeg tegen de Ieren de rode kaart voorgehouden van Gonzalez nadat hij buiten het eigen strafschopgebied hands zou hebben gemaakt.

Tv-beelden tonen echter aan dat hij de bal tegen de borst kreeg. Juist de Ierse aanvaller Simon Cox maakte wel hands net voordat hij de bal tegen Berezovsky aanschoot. Dat werd door de arbitrage echter niet waargenomen.

Henry

De kans dat het protest van de Armenen vruchten afwerpt lijkt klein. Frankrijk bereikte het WK van 2010 mede dankzij een handsbal van Thierry Henry.

Uitgerekend Ierland was toen de tegenstander. Het Ierse protest vond destijds geen gehoor.