LANDGRAAF - De indoorpiste van Landgraaf brengt snowboardster Nicolien Sauerbreij weinig geluk.

De olympisch kampioene slaagde er donderdagmorgen bij de start van het wereldbekerseizoen voor de slalommers opnieuw niet in door de kwalificatie te komen. Dat overkwam haar vorig jaar ook al in Limburg.

Na een goede eerste run ging het in de tweede kwalificatierace mis. Sauerbreij belandde onderweg in de zachte sneeuw, waardoor ze direct alle snelheid kwijt was.

Sauerbreij belandde buiten de top zestien, die later op de dag om de medailles gaat strijden.

Geen zenuwen

Ongeloof en woede overheersten bij Sauerbreij, die in de eerste run liet zien met de besten mee te kunnen.

''Ik zet mezelf hier buitenspel. Na de eerste race had ik het idee dat het mijn dag zou worden. Alles wees erop dat ik hoog zou meedoen. Na de knik in het parcours gleed ik wat weg en kwam ik in de zachte sneeuw terecht. Dan sta je stil en lig je eruit'', zei de ontgoochelde Amsterdamse.

Ook Marieke Sauerbreij en de zusjes Anne-Floor en Lotte Kunkeler kwamen niet door de kwalificatie.

Geen zenuwen

Sauerbreij is olympisch kampioene op de reuzenslalom, maar kan op de korte versie ook goed uit de voeten gezien haar zilveren WK-medaille op die discipline aan het begin van het jaar in het Spaanse La Molina.

''Een foutje is echter dodelijk. Natuurlijk is Landgraaf in vergelijking met de buitenpistes de vlakste helling, maar het klopte gewoon in de aanloop. Ik was ontspannen, had geen zenuwen, ook al weet ik dat de wedstrijd hier al negen jaar om mij heen wordt gemaakt. Voor mijzelf is het een grote teleurstelling, maar ook voor alle anderen die er zoveel werk van maken. Dit is zuur.''

De kwalificatie bij het snowboarden - op tijd - is een wedstrijd op zich. ''Misschien nog wel moeilijker dan de eliminatieronden die erop volgen. Je kunt geen moment verslappen, geen race te licht opnemen. Dat doe ik dus ook nooit. Het is alleen jammer dat het hier niet lukt.''

In het NUsport-magazine van deze week staat een interview met snowboardster Cheryl Maas. Het nummer ligt nu in de winkels en is online bestelbaar.