Het is treurig dat Ricky van Wolfswinkel naar Sporting Portugal gaat. Het is nog treuriger dat Stijn Schaars naar Sporting Portugal gaat.

Dat schreef ik eind juni in dit prachtblad. Uiteraard onderbouwde ik mijn stelling. Ik vond dat beiden te opportunistisch handelden.

Zij waren en zijn nog volop in ontwikkeling schreef ik en voegde er aan toe dat Ricky beter had kunnen kiezen voor FC Twente of FC Groningen en dat Stijn wellicht een speler voor PSV zou zijn geweest en dat hij in de Portugese competitie niet zomaar beter zou worden.

Bovendien uitte ik mijn frustraties: weer twee talentvolle, jonge spelers vanuit Nederland naar een willekeurig buitenland.

Ongelijk

Ik moet nu mijn ongelijk bekennen. AZ is zonder Schaars koploper en FC Utrecht presteert zonder Van Wolfswinkel ook redelijk, twaalf punten uit acht wedstrijden. En zowel Stijn als Ricky handhaaft zich inmiddels prima bij Sporting.

Aanvankelijk leek ik een beetje mijn gelijk te halen, want Sporting startte belabberd in Portugal, maar de voorbije weken klom het naar een positie op nog maar drie punten achter Benfica en Porto en scoren (vooral) Ricky en (ook) Stijn met enige regelmaat.

En bovendien, ik zag Sporting-Lazio Roma in de Europa League. Net nadat ik wat aardige Nederlandse duels had bekeken. In Lissabon voltrok zich een sterk spektakel. Keihard, snel, goed, meeslepend. Van Wolfswinkel scoorde knap en werd alom gewaardeerd en geaccepteerd.

En Stijn was meer dan scherp en dominant. In zijn duels en in zijn passing. In het typische Zuid-Europese duel liet hij zich dus overduidelijk gelden en vond ik hem beter dan in zijn AZ-periode.

Uitgekeken

Stijn was daar dus ook goed, maar een zware blessure wierp hem terug en na zijn rentree oogde hij minder en leek hij een tikkie te zijn uitgekeken op Alkmaar. Hij lonkte langdurig naar een transfer, kreeg die in den beginne niet, maar hapte uiteindelijk toe toen Sporting zich meldde. Waarna ik cynisch deed.

Trainers en collega’s die Ricky van Wolfswinkel kennen hielden mij al direct voor dat de frêle spits altijd een tijdje moet acclimatiseren, maar zich dan alsnog omhoog knokt - en dat bleek dus vlot.

Over Stijn deden meer (quasi)insiders sceptisch, maar hij zal nu ook wel iedereen overtuigd hebben. Ik vind hem op het niveau van voor zijn blessure in Nederland en tegen de Italianen van Lazio excelleerde hij.

Poen en punten

Wat zegt dat nu: dat ik ongelijk had en dat AZ, Utrecht en Sporting heel gelukkig zijn. Soms is het dus inderdaad juist als spelers, die al een tijdje bij dezelfde club spelen, verkassen.

Schaars was AZ een tikkie zat, Van Wolfswinkel FC Utrecht - en wellicht ook andersom. De clubs pakten hun poen en nu ook hun punten, de spelers kozen voor een avontuur dat wel loont. En dan bedoel ik bovenal sportief. Zij worden wel beter van het buitenland.

Niet omdat de Portugese competitie beter is, wel omdat-ie anders is. De sfeer is scherper, de duels meedogenlozer, de entourage zuidelijk en na jaren Holland heeft ook dat Ricky en Stijn doen opleven. Daarom vertrokken zij, zo tegen mijn zin, naar Portugal.