AMSTERDAM - Als de UEFA zijn eigen regels correct toepast, wordt Wayne Rooney donderdag voor drie EK-wedstrijden geschorst. Dat melden bronnen van de Europese voetbalbond aan The Guardian.

De Engelsman kreeg vrijdag in het EK-voorrondeduel met Montenegro (2-2) de rode kaart omdat hij een trappende beweging maakte richting Miodrag Dzudovic.

De tuchtcommissie van de UEFA zal zich vanaf donderdagochtend buigen over de zaak. Volgens de bronnen van The Guardian hoeft zij alleen maar artikel 10 van haar eigen reglement toe te passen: “Spelers die een andere speler of een andere persoon op het veld aanvallen, worden voor drie wedstrijden geschorst.”

Omdat Engeland vóór het EK geen officiële wedstrijden meer afwerkt, zal de spits van Manchester United zijn straf tijdens de eindronde moeten uitzitten.

Arsjavin

In een soortgelijke zaak werd Andrej Arsjavin in 2007 voor de eerste twee EK-duels van Rusland geschorst. De spelmaker maakte een grove overtreding in de wedstrijd tegen Andorra. In zijn geval was het televisiebewijs echter vrij mager in vergelijking met de zaak-Rooney.

Bondscoach Fabio Capello van Engeland liet begin deze week al weten dat Rooney de komende maanden niet hoeft te rekenen op een basisplaats.

“Ik wil anderen aan het werk zien. In latere duels zal hij misschien invallen, maar niet in de basis staan. Ik moet me voorbereiden op de eerste EK-wedstrijd.”