AMSTERDAM - De kans dat de toptennissers op termijn zullen staken uit onvrede over de volle kalender is volgens Andy Murray heel klein.

De Schot zwakt daarmee zijn woorden van vorige maand, toen hij een staking een serieuze optie noemde, ernstig af. “Niemand wil de rackets neerleggen”, zegt hij in The Guardian.

“Nadat ik het woord staken in de mond nam, is er een hele mediahype op gang gekomen. Maar we zitten nog niet eens aan het begin van een proces. De spelers moeten eerst overleggen.”

Uitgesteld

De bijeenkomst van spelers zou aanvankelijk deze week plaatshebben rond het Masterstoernooi van Sjanghai. Het lijkt er echter op dat er geen datum kan worden geprikt, ook omdat Roger Federer en Novak Djokovic, die een belangrijke stem hebben, ontbreken.

“Met zoveel spelers is het lastig een afspraak te maken. We hopen voor het eind van het jaar bij elkaar te komen.”

Nadal

Rafael Nadal is een van de belangrijkste voorstanders van het inkrimpen van de kalender. De toppers zijn jaarlijks verplicht om deel te nemen aan de vier Grand Slams, acht Masters-toernooien, de World Tour Finals en nog een aantal toernooien uit een lagere categorie. Te veel, volgens de Spanjaard.

“Het is goed dat veel spelers er hetzelfde over denken als ik”, zegt Nadal. “We hebben dus zeker macht. Nu moeten we kijken wat we echt willen en vervolgens proberen dit te realiseren.”