"Als de lucht zich begint te vullen met geur van dode bladeren, maken renners en volgers zich op voor de laatste en meest lastige wielerklassieker van het jaar."

Het is zomaar een zin uit de documentaire Il Lombardia, waar door de makers liefst vijf jaar lang aan is gewerkt en die onlangs op het Nederlands Film Festival z’n première kende. (bekijk trailer 1).

“In 2005 werd ik door Johannes Sigmond getipt over deze klassieker", zegt Robert Jan van Noort, op de aftiteling genoemd als executive producer maar binnen de kleine werkgroep beter bekend als ‘de bewaker van de ziel van het project'.

“Ik kende de wedstrijd niet zo goed, ging daarom kijken en was verkocht. Vanaf 2006 tot en met vorig jaar zijn we vijf keer naar Italië teruggekeerd. Omdat Johannes en ik met z’n tweeën waren en met één camera werkten, hadden we elke keer beperkt tijd. Uiteindelijk hebben we iedereen gesproken: van koersdirecteur tot de renners.”

Boogerd

Jo de Roo en Michael Boogerd, maar ook Robert Gesink, Johnny Hoogerland en Karsten Kroon; allemaal namen ze plaats voor de camera.

Van Noort: “Lombardije is een rustige koers, de druk zit er aan het einde van het seizoen niet meer zo op. Er is veel minder hectiek dan tijdens de Tour de France, waardoor renners ook makkelijker te spreken zijn. Sommigen zien het zelfs als een schoolreisje.”

Dat geen van de genoemde, nog actieve, renners tijdens de editie van 2011 zal starten, deert niet. “Het is natuurlijk jammer voor die gasten”, zegt Van Noort. “Maar wielrennen gaat over hoop en eigenlijk zijn de renners inwisselbaar. Deze film moet je elk jaar vlak voor de koers, als een soort ankeiler, kunnen opzetten.”

Uit eigen zak

De documentaire werd geschoten zonder script en volledig betaald uit eigen zak. “Het is een collage van beelden”, zegt Van Noort. “Johannes, meer bekend als de muzikant Blaudzun, heeft de documentaire geregisseerd en de soundtrack gemaakt. Hij heeft muziek gecomponeerd die bij de beelden past.”

Il Lombardia, ruim drie kwartier lang, is vrijdag 14 oktober te zien op Holland Doc en te koop op dvd, maar zal niet vertoond worden bij een (publieke) omroep.

Van Noort: “Voor een documentaire als deze is wielrennen toch een relatief kleine sport in Nederland. En de Ronde van Lombardije een te onbekende koers. Dat irriteert ons. In onze ogen is dit de zwaarste koers van het jaar, maar het lijkt wel of-ie genegeerd wordt. Op de Belgische tv was in het jaaroverzicht zelfs niets terug te zien van deze ronde!”

Nu ’t erop zit, was het met afstand het mooiste project dat Van Noort ooit maakte. “Dit moest gemaakt, daar moest alles voor wijken. We wilden per se de ziel van Lombardije te pakken krijgen. Het heeft niets met helder denken te maken. Alsof je verliefd bent, het een mooie vrouw betreft, maar je haar nu juist met iedereen wil delen.”

Klik hier voor trailer 2.

Hendrik Meijnders bespreekt op deze plek, wanneer daar aanleiding toe is, mediagerelateerde zaken uit de (non)-actualiteit.