AMSTERDAM - Doordat zowel Nederland als Spanje groepshoofd is bij de EK-loting op 2 december, kunnen de WK-finalisten elkaar volgend jaar op het toernooi in Polen en Oekraïne niet eerder dan in de halve eindstrijd treffen.

Uit het speelschema van de UEFA blijkt dat er ook een serieuze kans is dat Oranje en Spanje elkaar op zijn vroegst in de finale tegenkomen.

Van dat scenario is sprake wanneer beide landen als groepswinnaar eindigen.

Nederland kan in de eerste toernooifase ook niet loten tegen de gastlanden Polen en Oekraïne, die groepshoofd zijn in respectievelijk poule A en poule D.

Nederland komt dus in poule B of C terecht en zal zijn groepswedstrijden zodoende in het Poolse Gdansk of het Oekraïnse Charkov spelen.

Duitsland

Oranje zal in de groep minimaal één op papier zware tegenstander ontmoeten. Engeland, Italië en Duitsland zitten immers in pot twee bij de loting. De vierde ploeg in die pot is mogelijk het Rusland van bondscoach Dick Advocaat.

Frankrijk zou eveneens aan de groep van Nederland kunnen worden toegevoegd. De Fransen zijn waarschijnlijk de lastigste mogelijke opponenten die in pot drie zullen zitten.