STOCKHOLM - Met een zeldzame nederlaag tegen Zweden nam het Nederlands elftal dinsdagavond afscheid van een al lang geslaagde EK-kwalificatie (3-2).

Oranje leek in Stockholm lang op weg naar een overwinning, maar hielp de tegenstander met defensief geblunder onverwacht als beste van alle nummers twee naar de komende Europese eindronde in Polen en Oekraïne.

De eerste nederlaag sinds de verloren WK-finale kondigde zich aan in de drie minuten nadat Dirk Kuijt vlak na rust voor 1-2 had gezorgd.

Uitgerekend de ervaren verdediger Joris Mathijsen liet Zweden met een handsbal in het strafschopgebied en een foutieve inschatting ontsnappen.

Onnodig

De onnodige nederlaag was zuur voor Oranje, dat de overige 87 minuten van het duel domineerde. De nummer twee van het laatste WK eiste meteen het balbezit op en ging met verzorgd combinatiespel op zoek naar de openingstreffer.

Dat de thuisploeg na veertien minuten toch de leiding nam, mocht vooral Jeffrey Bruma zich aanrekenen. De vervanger van de geblesseerde John Heitinga maakte vlak buiten het strafschopgebied een onnodige overtreding. Hij had vervolgens pech dat Kim Källström de bal prachtig in de bovenhoek krulde: 1-0.

Het antwoord van Oranje liet negen minuten op zich wachten. Robin van Persie zag de vrijstaande Erik Pieters, die vanaf de linkerflank Klaas-Jan Huntelaar zijn twaalfde treffer in de EK-kwalificatie liet maken: 1-1.

Oranje kwam na 51 minuten verdiend op voorsprong via Dirk Kuijt, nadat Van Persie nog was gestuit door doelman Andreas Isaksson: 1-2. Veel fans van Zweden waanden zich al verslagen maar twee zeldzame missers van Mathijsen brachten de thuisploeg binnen drie minuten op de drempel van het EK.

Elmander en Toivonen

De verdediger veroorzaakte een minuut na de 1-2 met een handsbal een strafschop, die door Sebastian Larsson werd benut (2-2).

Hj liet zich weer een minuut later verrassen door Elmander, die via de hak van Mark van Bommel de vrijstaande PSV'er Ola Toivonen bereikte: 3-2. Oranje kreeg nog enkele kansen om de achterstand te repareren, maar liet de thuisploeg tot vreugde van het thuispubliek ontsnappen.