AMSTERDAM – Rusland heeft zich met speels gemak gekwalificeerd voor het EK van 2012. De ploeg van Dick Advocaat won dinsdagavond met maar liefst 6-0 van Andorra en eindigde daardoor bovenaan in groep B.

De Russen waren al vrijwel zeker van plaatsing na de 0-1 zege op Slowakije van afgelopen vrijdag. Advocaat waarschuwde zijn spelers van te voren nog voor het anti-voetbal van Andorra, maar de Russische equipe kende geen problemen met de voetbaldwerg.

Al na vijf minuten zette Alan Dzagoev de Russen op voorsprong. Sergei igansevitsj verdubbelde de marge na een klein half uur en daarmee was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. Roman Pavlioetsjenko en Dzagoev vergrootte het Russische feestje door nog voor rust tweemaal te scoren.

Denis Gloesjakov en Dinijar Bilialetdinov deden ook nog een duit in het zakje en maakten het feest compleet. Advocaat wacht een zware erfenis want het vorige EK was een groot succes voor Rusland. Onder leiding van Guus Hiddink bereikte het in Oostenrijk en Zwitserland de halve finale, waarin het werd uitgeschakeld door Duitsland.

Ierland naar play-offs

Ierland verzekerde zich van een plek in de play-offs door voor eigen publiek naaste concurrent Armenië met 2-1 te verslaan. De Ieren werden in het zadel geholpen door de Armenen.

Roman Berezovski kreeg na een klein half uur namelijk de rode kaart en even later schoot Valery Aleksanyan de bal achter zijn eigen keeper. Richard Dunne schoot vlak na rust de 2-0 binnen en leek de Ieren een plek in de play-offs voor het EK te bezorgen.

Armenië weigerde echter op te geven en Henrikh Mkhitaryan bracht de spanning terug in de wedstrijd. De slotfase werd nog hectisch in Ierland omdat Kevin Doyle tien minuten voor tijd ook een rode kaart kreeg. De Ieren hielden met steun van het fanatieke thuispubliek echter stand.

Griekenland

Griekenland heeft zich dinsdagavond ten koste van Kroatië rechtstreeks gekwalificeerd voor het EK van 2012.

De ploeg van bondscoach Fernando Santos leek lange tijd veroordeeld tot de play-offs, maar in het laatste kwartier stelde de Europees kampioen van 2004 orde op zaken tegen Georgië (1-2).

Griekenland kwam al vroeg op achterstand in Georgië en moest hopen dat Kroatië niet zou winnen van Letland. De Kroaten hadden ook moeite met de stugge Letten, maar wonnen wel met 2-0. Eduardo brak na ruim een uur spelen de ban.

De tot Kroaat genaturaliseerde Braziliaan was deze EK-kwalificatiereeks goud waard, want hij scoorde de laatste drie goals in deze campagne voor Kroatië.

Mario Mandzukic maakte een kwartier voor tijd de 2-0 en leek zijn land daarmee in veilige haven te schieten. Fotakis bleek echter de held van de avond te worden. De middenvelder van PAOK Saloniki bracht de Grieken in extase door de gelijkmaker tegen Georgië te produceren.

Angelos Charisteas maakte aan alle spanning een einde door vijf minuten voor tijd de 1-2 te maken. Daardoor eindigde Griekenland bovenaan in groep F met 24 punten. Kroatië werd tweede in de poule met 22 punten en heeft nog kans om als beste nummer twee direct tot het EK te worden toegelaten.

Lees alles over de afsluitende EK-kwalificatieduels op NUsport

Advocaat met Rusland naar EK