AMSTERDAM - Bondscoach Guus Hiddink heeft zich dinsdagavond met Turkije verzekerd van een plek in de play-offs om een plaats op het EK van volgend jaar zomer. Dat ging ten koste van België, dat opnieuw een eindronde mist.

Turkije verzekerde zich achter het ongenaakbare Duitsland van de tweede plaats in kwalificatiegroep A door Azerbeidzjan in Istanbul met 1-0 te verslaan.

België was in deze laatste speelronde niet opgewassen tegen Duitsland, dat nu al zijn tien poulewedstrijden heeft gewonnen.

Tegen de 'Rode Duivels' werd het in Düsseldorf 3-1 voor de ploeg van bondscoach Joachim Löw, die nog maar eens lieten zien tot de topfavorieten te behoren volgend jaar in Oekraïne en Polen.

Onmogelijke opgave

België, dat startte met Ajacied Jan Vertonghen en zonder PSV'er Dries Mertens, begon desondanks goed aan de wedstrijd. De formatie van keuzeheer George Leekens wilde er alles aan doen de voorsprong van één punt op Turkije te behouden. Al snel bleek dat echter een onmogelijke opgave.

Via uitgerekend de Turkse Duitser Mesut Özil (prachtige pegel) nam de thuisploeg na een half uur een voorsprong. Toen Timmy Simons drie minuten later de buitenspelval ophief en Andre Schürrle de 2-0 binnenwerkte, konden de Belgen alleen nog maar hopen op een zege van Azerbeidzjan in Turkije.

Opluchting

Daar bleef het weliswaar lang 0-0, maar een overwinning van Azerbeidzjan zat er niet in. Burak Yilmaz zorgde na een uur spelen voor opluchting bij Hiddink door de 1-0 te maken.

In Duitsland stond het op dat moment al 3-0 door een goal van Mario Gomez. Marouane Fellaini scoorde kort voor tijd nog tegen voor België, waar Mertens was ingevallen. Meer zat er echter niet in voor onze zuiderburen.

Het Turkse avontuur van Hiddink zit er zodoende nog niet op. De Achterhoeker kreeg vrijdag veel kritiek nadat Turkije in eigen huis van Duitsland verloor (1-3). Hij had al eerder aangekondigd op te stappen als Turkije het EK niet zou halen. Twee barrageduels moeten daarvoor nu de beslissing brengen.