LONDEN - Mark Cavendish fietst volgend seizoen voor Team Sky. De Britse ploeg maakte dinsdag de komst van de wereldkampioen op de weg bekend.

Het 26-jarige sprintkanon, die deze zomer ook de groene trui veroverde in de Ronde van Frankrijk, komt over van HTC-Highroad.

Die wielerploeg houdt aan het einde van dit seizoen op te bestaan.

Veel ploegen aasden op Cavendish, die vorige maand in Kopenhagen de regenboogtrui veroverde. Hij was de eerste Brit sinds Tommy Simpson in 1965 die wereldkampioen werd.

De renner van het eiland Man won de afgelopen Tour de France vijf etappes en bracht zijn totale aantal ritzeges in de Tour op twintig. Team Sky was op voorhand de meest voor de hand liggende ploeg.

Teambaas Dave Brailsford roemde zijn aanwinst. ''Een geboren winnaar en de beste sprinter van zijn generatie. Hij is hard op weg om de beste aller tijden te worden. Wat me vooral aanspreekt is zijn inspirerende houding.''

Enrom opgewonden

Cavendish was uitgelaten over zijn nieuwe ploeg. ''Ik ben enorm opgewonden. Het is een geweldige ploeg, waarschijnlijk de beste ploeg in het huidige peloton. Mijn doelen blijven onveranderd en dat is etappes en de groene trui winnen in de Tour de France.''

De topsprinter komt in een ploeg met sterke renners als Edvald Boasson Hagen, Bradley Wiggins, Chris Froome, Ben Swift en Geraint Thomas. De Oostenrijker Bernhard Eisel, ook een erkend sprinter, komt daar bij. Team Sky maakte dinsdag ook zijn komst bekend.