COLORADO SPRINGS - Sporters die voor dopegebruik zijn geschorst, verdienen levenslange uitsluiting van de Olympische Spelen. 

Die harde aanbeveling is afkomstig van het Atleten Forum van het internationaal olympisch comité IOC, dat in Colorado Springs bijeenkwam.

De atleten uit de werkgroep antidoping spraken zich met hun advies uit tegen het veelbesproken vonnis van het internationaal sporttribunaal CAS.

Dat bepaalde vorige week dat sporters na het uitzitten van een dopingschorsing welkom zijn op de eerstkomende Olympische Spelen.

Rogge

De aanbeveling werd als volgt omschreven: ''Atleten die zijn veroordeeld voor een bewuste en ernstige dopingovertreding, zouden voor hun leven verbannen moeten worden van de Olympische Spelen.''

Ook trainers, artsen en andere begeleiders die betrokken zijn geweest bij verboden dopingpraktijken, verdienen straf, zo luidde een andere aanbeveling van de atleten aanwezig op het forum. Ze vertegenwoordigden daar diverse nationale atletencommissies.

Voorzitter Jacques Rogge van het IOC zei dat het dagelijks bestuur de aanbevelingen serieus gaat bekijken.

Van Gelder

Daardoor maken onder anderen Yuri van Gelder en Gregory Sedoc weer kans op de Spelen van Londen volgend jaar zomer. De turner heeft zijn schorsing vanwege cocaïnegebruik erop zitten en probeert zich komend weekeinde tijdens de WK voor de Spelen te kwalificeren.

Hordeloper Sedoc ging drie keer in de fout met het invullen van zijn whereabouts, maar zijn straf loopt kort voor de komende Spelen af.

Als het aan het Atleten Forum zou liggen, hadden zij die kans dus niet moeten krijgen.