GDANSK - De Nederlandse tafeltennissters hebben dinsdag opnieuw de finale bereikt van de Europese kampioenschappen voor landenteams. 

Oranje versloeg in het Poolse Gdansk de Hongaarse vrouwen met 3-2. Li Jie haalde in de partij tegen Georgina Pota het beslissende punt voor de titelverdediger binnen. Ze versloeg haar tegenstandster in een spannende partij met 3-2.

Achterstand

Kopvrouw Li Jiao hield de Nederlandse vrouwen in de race door in de vierde partij Petra Lovas (3-1) te verslaan. Oranje was na de eerste drie partijen door Hongarije op een 2-1-achterstand gezet. Li Jie verloor haar eerste wedstrijd van Lovas.

Li Jiao trok de stand daarna ook al gelijk door een zege op Pota. Maar door de nederlaag van Linda Creemers tegen Krisztina Toth moesten Li Jiao en Li Jie hun wedstrijden winnen om een finaleplaats af te dwingen.

Drie titels

Nederland won de Europese titel al drie keer op rij. In de finale wacht woensdag Roemenië, dat in de halve eindstrijd Wit-Rusland met 3-0 versloeg. Li Jie was dinsdag vooral opgelucht dat ze Oranje opnieuw naar de finale had geloodst.

''Ik ben verschrikkelijk blij dat we voor de vierde keer op rij in de finale staan. Het lijkt zo gemakkelijk, maar het wordt elk jaar moeilijker."

Vechters

"De tegenstanders worden beter en de druk om te winnen is elk jaar groter. Maar wij vormen een sterk team. We zijn vechters en we vechten voor elkaar. Ook straks in de finale.”

De Hongaren maakten het Nederland niet makkelijk. Door een slimme tactische zet moest Li Jie beginnen tegen Petra Lovas, normaal de nummer drie van Hongarije.\

''Lovas speelt het liefst tegen verdedigers zoals ik. Ik kwam niet lekker in de wedstrijd en ik speelde niet op mijn niveau'', keek Li Jie terug. In de laatste partij kreeg ze de kans zich te revancheren voor haar nederlaag.

Wilskracht

''Ook in de laatste wedstrijd was ik niet op mijn best. Ik voelde me niet optimaal, maar ik wilde heel graag winnen. Ik wilde mentaal de sterkste zijn, want verliezen was geen optie. Ik heb op wilskracht gewonnen.”