BRUSSEL/KORTRIJK - Justitie in Kortrijk is bezig met een nieuwe verhoorronde van de wielrenners Johan Museeuw, Chris Peers, Jo Planckaert en Mario De Clercq. Justitie verdenkt hen van het gebruik van verboden middelen. Naast doping zou het mogelijk ook om drugs gaan. Dat meldde donderdag de Vlaamse krant De Standaard.

September vorig jaar werd het viertal ook al verhoord. Die verhoren waren een vervolg op de aanhouding van een veearts en wielerverzorger die dope zouden hebben geleverd. Dit tweetal is later vrijgelaten.

Dopinglijst

De vier renners worden nu opnieuw verhoord over middelen die niet alleen op de dopinglijst van diverse wielerbonden staan, maar ook strafrechtelijk verboden zijn. De verhoren vinden niet plaats omdat bij de renners thuis "een glas melk" is gevonden, aldus een Kortrijkse parketmagistraat. De renners zouden meewerken aan het onderzoek en worden niet vastgehouden.

Wespen en gesneden brood

Vorig jaar bleek dat justitie telefoongesprekken tussen Museeuw en onder anderen de veearts had afgeluisterd. Museeuw zou bij de veearts 'wespen', een 'gesneden brood' hebben besteld. Volgens justitie duidt dat in de codetaal van het wielerpeloton op een bestelling van dopingproducten.

Het rommelt de laatste tijd weer stevig in de wielerwereld. Op een vliegveld in Parijs werden eerder deze week de Franse renners Cédric Vasseur en Philippe Gaumont aangehouden op verdenking van het gebruik van verboden middelen. Ook hun twee oud-ploeggenoten uit de Cofidis-stal Robert Sassone en Marek Rutkiewicz werden enige tijd vastgehouden. Verzorger Bogdan Madejak van dezelfde ploeg zit nog altijd vast.