NOORDWIJK/ROTTERDAM - Mark van Bommel kan weinig met de kritiek dat het Nederlands elftal prima met één in plaats van twee controleurs op het middenveld kan spelen.

Johan Cruijff en ex-bondscoach Marco van Basten hebben zich meermaals uitgesproken voor een middenlinie met niet meer dan één controlerende speler.

''Laat Cruijff zich lekker bemoeien met Ajax, dan praten wij wel over het Nederlands elftal'', reageert de Oranje-captain fel in het NUsport-magazine van deze week.

Van Bommel is van mening dat Oranje in de praktijk juist vaak al met één controleur speelt.

''Ik bedoel maar te zeggen dat als één van de twee controlerende middenvelders doorschuift, we ook met de punt naar achteren spelen. Dat beheerst deze selectie ook.''

De AC Milan-speler zelf begint altijd als de rechterhelft van het duo. ''Het ligt aan de situatie in de wedstrijd, maar we starten met twee man naast elkaar. Daar hebben we al veel mee bereikt. Zo blijven we ons verder ontwikkelen zonder dat het spelsysteem geweld wordt aangedaan.''

Het volledige interview met Van Bommel, over onder meer Oranje en zijn persoonlijke toekomst, valt te lezen in het nieuwe NUsport-magazine.