AMSTERDAM - Ajax heeft dinsdag voor het eerst sinds lange tijd positieve jaarcijfers bekend kunnen maken. De Amsterdamse club maakte een nettowinst van 5,5 miljoen euro.

Het operationele resultaat over het boekjaar 2010 - 2011 was eveneens positief. Werd er een jaar eerder nog een verlies gedraaid van 13,2 miljoen euro; nu bedraagt dat 1,8 miljoen euro positief.

Ajax dankt de zwarte cijfers vooral aan het feit dat de club zich afgelopen seizoen kwalificeerde voor de lucratieve Champions League. 

De hoofdstedelingen streken in totaal twaalf miljoen euro aan premies op voor deelname aan Europese competities, waarvan 11,3 miljoen euro werd verdiend in het miljoenenbal.

Luis Suarez

Daarnaast ontving de regerend landskampioen 25,2 miljoen euro aan transfersommen voor onder meer Luis Suarez (Liverpool) en Urby Emanuelson (AC Milan).

Ajax verwacht dat deelname aan de Champions League in het boekjaar 2011 - 2012 opnieuw een positief effect heeft op het operationele resultaat. Het nettoresultaat is volgens de club afhankelijk van de ontwikkelingen op de transfermarkt.