ROTTERDAM - De Vrienden van Feyenoord hebben de gehoopte dertig miljoen euro voor de Rotterdamse club zo goed als binnen.

Dat stelt directeur Pim Blokland van de groeiende investeerdersgroep, die in ruil voor de enorme kapitaalinjectie 49 procent van de Feyenoord-aandelen in handen krijgt, deze week in het nieuwe magazine van NUsport.

“Die 30 miljoen komt eraan", zegt Blokland stellig. “Ik heb de toezeggingen ervoor al binnen. Niet al het beloofde geld is alleen al op onze bankrekening gestort. Daar is nu het wachten op. In ieder geval vóór oktober 2012 zal het zover zijn.”

Tonnen verlies

Feyenoord maakt volgend maand tijdens de presentatie van de jaarcijfers een operationeel verlies van meerdere tonnen bekend.

Dat verlies is kleiner dan de krappe acht ton die Feyenoord volgens het door de KNVB goedgekeurde plan van aanpak op weg naar financieel herstel mocht lijden en was al van tevoren ingeboekt.

Als de Stadionclub dit seizoen volgens plan eindelijk weer zwarte cijfers schrijft in het bedrijfsresultaat (het resultaat buiten transfers om), dan promoveert de licentiecommissie van de KNVB Feyenoord volgend jaar van categorie I naar categorie II en kunnen de Rotterdammers eindelijk weer inkopen doen op de transfermarkt.

De kans dat dit gebeurt, is door gekrompen rentelasten, gestegen sponsorinkomsten en weggevallen salarissen van vertrokken grootverdieners zeer groot.

Plus in transferresultaat

Mede door de verkoop van Leroy Fer en Georginio Wijnaldum voor in totaal 10,5 miljoen euro verwacht Feyenoord dit seizoen bovendien een flinke plus in zijn transferresultaat te scoren.

De vergoedingen voor de in de zomer vertrokken jeugdspelers Nathan Ake (voor 800.000 euro naar Chelsea) en Karim Rekik (voor 450.000 euro naar Manchester City) vallen eveneens onder het lopende boekjaar.

In het magazine van NUsport staat deze week een uitgebreid onderzoeksverhaal over de huidige financiële situatie van Feyenoord.