Doe eens een gok. Hoeveel vrouwen staan er op de lijst van vijftig best betaalde sporters ter wereld? Vijf seconden bedenktijd.

Vier.
Drie.
Twee.
Eén.
Nul.

Het is dat Maria Sjarapova zo af en toe nog een balletje slaat voor een slordige 25 miljoen dollar per jaar, anders hadden er nul vrouwen in de rijke-sporters-hitlijst van Forbes gestaan. Maria verdiende een miljoen of vijftig minder dan de best betaalde man: Tiger Woods.

Die had met zijn 75 miljoen trouwens een matig jaar. Hij verdiende bijna twee keer zoveel voordat bekend werd dat hij met zijn golfclub overal en nergens tegenaan had geswaffeld.

Eén vrouw tegen negenenveertig mannen: dat zullen de meeste vrouwen oneerlijk vinden. En belachelijk. En ongeëmancipeerd. Ze hebben gelijk. Schande! Schande! Schande! Maar (o jee, hier ga ik me niet popiejopie mee maken bij vrouwen) stiekem is het ook logisch dat mannen meer betaald krijgen dan vrouwen.

Bankrekening

Eigenlijk is het heel simpel. Hoe meer aandacht er is voor een sporter, hoe meer geld hij of zij verdient. Het is de wet van vraag en aanbod. Of het nu voorzitters, penningmeesters of sponsoren zijn: ze trekken alleen hun portemonnee als ze denken dat ze er ook iets voor terug krijgen.

Daarbij gaat het niet om wat je doet, maar om wie je bent. Prestaties en trainingsarbeid zijn van secundair belang: hoe groter je naam, hoe dikker je bankrekening.

Lullig voor vrouwen, maar sport is over het algemeen niet vrouwvriendelijk. Mannen maken de dienst uit. Ze zijn bijna overal met meer: op het veld, op de tribunes, voor de buis. En mannen kijken naar mannelijke sporters omdat ze zich ermee willen identificeren.

Tennisdiva

Natuurlijk hebben ze incidenteel ook aandacht voor sportende vrouwen, maar het zegt genoeg dat de atlete met de dikste bankrekening Maria Sjarapova (blond, lang & hot) is. En het is ook geen toeval dat haar voorgangster Anna Koernikova jarenlang de lijst voor best betaalde tennisdiva aanvoerde zonder een toernooi te winnen.

En dus staat de top vijftig van best verdienende sporters ter wereld vol met mannen. Golfers. Basketballers. Honkballers. Voetballers. Wij kunnen het met z'n allen wel heel schofterig vinden dat good old David Beckham nog steeds 40 miljoen per jaar verdient terwijl hij geen knikker meer raakt, maar blijkbaar is hij dat waard.

Zijn persoonlijke sponsoren en zijn club Los Angeles Galaxy betalen hem omdat hij een merk is. Wat maakt het die ene fabrikant van kekke zonnebrillen nou uit dat Beckham alleen nog maar meehobbelt in de middencirkel?

Troost

Als hij maar af en toe door de paparazzi wordt gekiekt met hun zonnebril op zijn neus, dan vinden ze alles best. Beckham is voetballer, hij is een man, hij is wereldberoemd. En dus is hij geld waard. Net als al die andere beroemde sportmannen.

Eén troost voor alle vrouwen: Tiger Woods moest een paar maanden geleden zoveel geld afstaan aan zijn ex-vrouw Elin dat ze in één klap meer verdiende dan de best betaalde mannelijke sporter - Tiger zelf.

Dat dan weer wel.