AMSTERDAM - Ajax heeft in de eerste wedstrijd na de winterstop in de eredivisie gewonnen bij Roda JC, 2-1. De Amsterdammers blijven daardoor koploper, met drie punten voorsprong op PSV.

Freek de Jonge maakte in zijn nieuwjaarsspeech bij Ajax nog korte metten met de vleugelaanvallers Victor Sikora en Tom Soetaers. De twee kregen van trainer Ronald Koeman tegen Roda JC een basisplaats en rekenden getergd af met de kritiek. Zonder goed te spelen, maakte zowel Sikora als Soetaers een doelpunt in Kerkrade. Dat bleek genoeg voor de overwinning, 2-1.

Geïmproviseerde opstelling

Voor het geplaagde Ajax werd de reis naar Limburg daardoor geen martelgang. De Amsterdammers traden aan in een geïmproviseerde opstelling, werkten een draak van een eerste helft af, maar hervonden zich op tijd om de tweede helft van de competitie niet in mineur te beginnen.

Net als voor de winterstop kampt Ronald Koeman met een waslijst van afwezige spelers. Woensdagavond tegen Roda kon hij geen beroep doen op maar liefst vijf basisspelers. De weer herstelde Trabelsi is in Tunesië voor de Afrika Cup en Ibrahimovic, Lobont en Pienaar zijn geblesseerd. Maxwell probeert zich met het olympisch elftal van Brazilie voor de Olympische Spelen te kwalificeren. Ook Litmanen, Van Damme, nieuweling De Mul en Obodai waren om uiteenlopende redenen niet aanwezig.

Rentree

Tegenover de afwezigheid van de negen stond de rentree van O'Brien. De Amerikaanse linksback kampte maanden met een hardnekkige blessure aan de achillespees, maar is weer fit genoeg om te kunnen spelen. Ook Galasek was van de partij. De Tsjech werd voor de winterstop, toen Ajax ook al zeer stroef draaide, erg gemist. Galasek kon in het Parkstad Limburg-stadion voor de rust niet voorkomen dat Roda het beste van het spel had. In de beginfase van de eerste helft hadden de Amsterdammers weliswaar veel balbezit, maar de lijstaanvoerder in de eredivisie dwong de eerste 45 minuten geen enkele kans af. De Limburgers waren in de counter veel gevaarlijker.

In de 14e minuut leidde dom balverlies van Sonck, die bij afwezigheid van Ibrahimovic als diepe spits speelde, tot het openingsdoelpunt van Anastasiou. Kone onderschepte de bal op het middenveld en stuurde de Griek de diepte in. De aanvaller, die mogelijk naar het Portugese Belenenses verkast, rondde beheerst af, -0.

Geen indruk

Ajax speelde woensdagavond weer eens ouderwets met twee vleugelaanvallers. Koeman gaf in zijn basisopstelling de voorkeur aan Soetaers (links) en Sikora. De twee, aankopen van de Zaankanter, kunnen het hele seizoen al geen indruk maken en daar kwam in Limburg weinig verandering in. Soetaers is in het Ajax-shirt geen schim van de gevaarlijke aanvaller die hij in zijn Roda-tijd was en ook Sikora bleef lang onzichtbaar op de rechterkant.

Toch waren het juist de verguisde flankspelers die Ajax vlak na rust aan de doelpunten hielpen. In de 48e minuut kreeg Sikora op de rand van het strafschopgebied de bal in zijn voeten en haalde meteen uit. Via de onderkant van de lat verdween de bal achter de Limburgse doelman, 1-1. Die toevalstreffer gaf Ajax moed en prompt schudde het elftal wat van de lamlendigheid van de eerste helft af.

Onzichtbaar

De 1-2 van Ajax was identiek aan de gelijkmaker. Ditmaal was het Soetaers die net buiten het 16-meter-gebied de bal voor zijn voeten kreeg na slordig uitverdedigen van Kone. De Belg, een uur lang onzichtbaar, bedacht zich geen moment en bekroonde zijn uitverkiezing als basisspeler met een doelpunt.

De goal strooide echter geen zand in de ogen van Koeman. Twee minuten na de treffer werd Soetaers vervangen door Mitea. Ook Sikora haalde het einde van het duel niet.