PARIJS - De Franse minister van Sport, Jean-François Lamour, heeft enkele kopstukken uit de Franse wielersport uitgenodigd voor een gesprek over de dopingaffaire rond de wielerploeg Cofidis. Twee renners van de ploeg, Philippe Gaumont en Cédric Vasseur, werden dinsdag aangehouden op het vliegveld Orly.

Een verzorger, Bogdan Madejak, zit al langer vast op verdenking een dopingnetwerk te runnen. Lamour heeft onder anderen de voorzitter van de Franse wielerbond en de arts van die bond uitgenodigd. "Ik wil van hen weten hoe hun renners zich voorbereiden op de Olympische Spelen." In Athene rijden wielrenners niet voor een ploeg, maar vertegenwoordigen zij hun land.

Eeuwige strijd

Lamour zei woensdag dat de dopingwetten van zijn land tot de beste in de wereld behoren en riep op tot meer overeenstemming tussen de verschillende regelgevingen. "Op dat vlak gaan we de komende dagen initiatieven ontplooien. Het moet ten alle tijden mogelijk zijn dat we atleten op doping kunnen testen, hier in Frankrijk of elders in de wereld. Het is een eeuwige strijd, maar ik hoop op meer samenwerking op het internationale vlak."