AMSTERDAM - Sebastian Vetttel heeft zondag zijn tweede wereldtitel in de Formule 1 veroverd. De 24-jarige Duitser had ruimschoots voldoende aan zijn derde plaats bij de Japanse Grand Prix.

De race werd gewonnen door Jenson Button van McLaren, die zich daarmee opwerpt als de belangrijkste kandidaat om als tweede te eindigen in het kampioenschap.

De coureur van McLaren bleef Fernando Alonso (Ferrari) voor, die Vettel van zich af wist te houden in de slotfase.

Mark Webber (Red Bull Racing) finishte als vierde en Lewis Hamilton (McLaren) passeerde als vijfde de meet. Michael Schumacher bezorgde Mercedes GP een zesde plaats, Ferrari’s Felipe Massa legde beslag op de zevende stek.

Geen straf

Vettel wist dat hij aan een tiende plaats in een van de laatste vijf races genoeg had om zijn titel te prolongeren.

Button beleefde de beste start en leek Vettel te passeren. De Duitser gooide echter de deur dicht, waardoor de coureur van McLaren even over het gras moest en de tweede plaats verloor aan Hamilton.

Via de boordradio meldde Button dat ‘Vettel hiervoor een straf verdient’, maar de organisatie besloot na onderzoek geen maatregelen te nemen.

De eerste serie pitstops verliep zonder veel positiewisselingen, maar nadat het stof van de tweede reeks was neergedaald, bleek Button de koploper.

Safety car

Halverwege de race kwam de safety car de baan op nadat Massa een deel van zijn voorvleugel verloor na een (kleine) aanraking met de McLaren van Hamilton. De twee stonden elkaar twee weken geleden in Singapore ook al naar het leven. Ook dit incident leverde geen straffen op.

Na de safety car-situatie breidde Button zijn voorsprong op Vettel en Alonso gestaag uit.

Geen risico

Relatief vroeg dook de coureur van Red Bull Racing naar binnen voor z’n laatste stop. Het bood Alonso de kans om dankzij een goede strategie vóór Vettel de baan op te duiken na zijn eigen stop.

Er ontstond achter de soeverein rijdende Button een interessant gevecht tussen de Spanjaard en de Duitser. De Red Bull-coureur nam echter geen risico’s en besloot genoegen te nemen met de derde plek.

In de slotfase verloor Button iets van zijn voorsprong op Alonso, maar de derde Grand Prix-zege van 2011 voor de Brit kwam niet in gevaar.

Weinig spanning

Vettel behaalde vorig seizoen de wereldtitel na een intense strijd pas in de laatste race, maar dit jaar was er van spanning weinig sprake. Alleen Schumacher won in één jaar ooit meer races dan het aantal van negen waar Vettel nu op staat.

Laatstgenoemde heeft echter nog vier races en kan zijn totaal dus op dertien Grand Prix-overwinningen brengen, wat een evenaring van Schumachers record zou betekenen.

Duitsland heeft nu negen keer de wereldkampioen geleverd: zevenmaal Schumacher en twee keer Vettel. Onze oosterburen hoeven op deze lijst alleen Groot-Brittannië (veertien titels) boven zich te dulden.