AMSTERDAM - Sebastian Vettel mag de race waarin hij kampioen kan worden zondag beginnen vanaf vertrouwd terrein. De Duitser legde zaterdag op het circuit van Suzuka met een tijd van 1.30.466 beslag op pole position voor de Grand Prix van Japan.

Het is de twaalfde pole in 2011 voor Vettel, die de McLaren-coureurs Jenson Button (1.30.475, 0,009 seconde achter Vettel) en Lewis Hamilton (1.30.617) voorbleef. De coureur van Red Bull Racing heeft zondag één punt nodig om zijn tweede wereldtitel op rij te pakken.

Niet eerder in 2012 kreeg Red Bull Racing zoveel tegenstand van McLaren in de strijd om pole. Hamilton leek na zijn eerste poging in 'Q3' ook de beste papieren te hebben, maar kwam in de slotfase niet op tijd over de streep om een tijd te zetten.

Treuzelen

De Brit treuzelde in zijn ronde uit de pits en werd zelfs ingehaald door Mark Webber en Michael Schumacher, die door het incident ook te laat bij de streep kwam. Daarmee ging een mogelijkheid voor de McLaren-coureur om de dominantie van Red Bull op pole in 2011 te doorbreken in rook op.

Felipe Massa bleef zijn Ferrari-kopman Fernando Alonso voor en start als vierde. Alonso klokte een slechte eerste sectortijd en was vijfde. Webber ging in de fout in de middensector en kwam niet verder dan de zesde tijd. Schumacher stuurde zijn Mercedes zonder een tijd te zetten naar de zevende startplaats,maar werd na afloop een plek teruggezet.

Kobayashi

Kamui Kobayashi noteerde namelijk net als Schumacher, Bruno Senna en Vitali Petrov geen tijd in de laatste kwalificatiesessie en stond aanvankelijk als nummer tien in de uitslag.

Kobayashi begon echter als enige van dit kwartet wel aan kwalificatieronde in die laatste sessie (maar brak die poging af) en in het reglement staat dat je dan boven een coureur komt te staan die niet aan een ''vliegende ronde'' is begonnen.

Voor Nico Rosberg verliep de kwalificatie alles behalve naar wens. Door hydraulische problemen aan zijn Mercedes kon de Duitser geen tijd zetten in 'Q1', waardoor hij de race zondag als 23ste moet aanvangen.