ROTTERDAM – Nederland heeft de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Moldavië zonder enige moeite weten te winnen. In de Rotterdamse Kuip ontbrak de scherpte voor de goal, waardoor het slechts 1-0 werd door een treffer van Klaas-Jan Huntelaar.

Door de overwinning is het team van bondscoach Bert van Marwijk gekwalificeerd als groepshoofd voor het EK in Polen en Oekraïne. De organiserende landen en Europees kampioen Spanje waren al als groepshoofd benoemd.

Nederland streed tot vrijdag met Duitsland om een leidinggevende rol in de vierde poule. Oranje speelt als groepshoofd de drie poulewedstrijden op het EK in hetzelfde stadion. De loting wijst uit of dat in het Poolse Gdansk of Charkov in Oekraïne gebeurt.

Strootman

Kevin Strootman kreeg opnieuw een basisplaats toebedeeld door Van Marwijk. Nigel de Jong zat wel weer bij de selectie, maar de middenvelder van Manchester City nam plaats op de bank.

De Jong vormde lange tijd een duo met Mark van Bommel op het middenveld, Van Marwijk koos echter voor Strootman. ''Hij heeft een speciale gave'', zei de trainer vooraf over de middenvelder van PSV.

Bruma

Ook Jeffrey Bruma mocht starten. De verdediger van Chelsea, op huurbasis spelend voor Hamburger SV, verving de geblesseerde John Heitinga in de achterste linie. Rafael van der Vaart speelde op de plaats van Wesley Sneijder, Michel Vorm verving Maarten Stekelenburg.

Nederland begon in een uitverkochte Kuip in Rotterdam voortvarend aan de wedstrijd. Moldavië kwam er in de beginfase niet aan te pas. Oranje probeerde via snel combinatiespel tot het doel van de Moldaviërs te komen, maar het natte veld leverde zo nu en dan problemen op.

Goede kansen

Binnen vijf minuten werd een doelpunt van Huntelaar afgekeurd wegens buitenspel. Niet veel later resulteerde een snelle aanval in de eerste grote kans. Robin van Persie speelde zich in de dertiende minuut knap vrij aan de linkerkant van het strafschopgebied, haalde vervolgens verwoestend uit, maar de bal schampte de bovenkant van de lat.

In de gehele eerste helft creëerde Oranje een aantal goede kansen. Maar Van der Vaart, Huntelaar en Van Persie vonden allen doelman Stanislav Namasco of een muur Moldavische verdedigers op hun weg.

Openingsdoelpunt

Kort voor rust viel dan toch het doelpunt. Dirk Kuijt werd door Mark van Bommel aan de rechterkant weggestuurd. De aanvaller van Liverpool speelde breed op Huntelaar, die hard in de korte hoek binnenschoot: 1-0.

Het was zijn twaalfde doelpunt in EK-kwalificatieduels, met dat aantal evenaarde hij Johan Cruijff. In totaal schoot hij 29 keer raak voor Oranje, hij passeerde vrijdagavond op de eeuwige topscorerslijst Bep Bakhuys.

Opnieuw de lat

Nederland vervolgde in de tweede helft het dominante spel. Van Persie zag de bal in de 47e minuut na zijn inzet opnieuw de lat toucheren. Ondanks dat Moldavië Vorm geen enkele keer op de proef kon stellen, vermaakten de supporters zich opvallend genoeg uitstekend.

In de slotfase probeerde Oranje de dominantie in cijfers om te zetten, maar ook invaller Eljero Elia wist niet te scoren. De aanvaller van Juventus zorgde wel voor gevaar voor het doel. Nederland speelde de wedstrijd uit, won ‘slechts’ met 1-0 en plaatste zich zodoende als groepshoofd voor het EK.

Zweden

In dezelfde groep verzekerde Zweden zich van de tweede plaats achter Nederland. Het elftal van bondscoach Eric Hamrén won met 2-1 bij Finland en heeft nu drie punten voorsprong op Hongarije.

Voor Zweden scoorden Sebastian Larsson en Martin Olsson. Joona Toivio deed een kwartier voor tijd wat terug namens de Finnen.

De Zweden zijn nog altijd in de race om als beste nummer twee rechtstreekse plaatsing af te dwingen. Dan moet er dinsdag in eigen huis gewonnen worden van Nederland.
Zlatan Ibrahimovic is dan niet van de partij. De spits van AC Milan pakte geel en is geschorst.