AMSTERDAM - Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een positief advies afgegeven inzake de naturalisatie van FC Twente-verdediger Douglas.

De geboren Braziliaan kreeg woensdag het nieuws te horen, zo bericht De Telegraaf.

Nadat de koningin het advies heeft bekrachtigd, zal Douglas in zijn woonplaats Enschede tijdens een naturalisatieceremonie het Nederlanderschap ontvangen. Daarna kan hij een Nederlands paspoort aanvragen.

''Het is nu wachten tot de koningin gaat tekenen en dan kan hij echt zijn paspoort krijgen. Het is een kwestie van dagen tot weken. Het is een lange procedure geweest. We zijn blij dat het nu bijna achter de rug is", aldus zijn schoonvader Gert Peerik. Douglas kan hierdoor in de toekomst uitkomen voor Oranje.

Oranje

Bondscoach Bert van Marwijk kan op korte termijn de verdediger nog niet uitnodigen voor Oranje. ''Dat is een mooie bijkomstigheid, want zijn naturalisatie was vooral vanwege zijn privéomstandigheden. Of het gebeurt, is straks aan de bondscoach.''', aldus Peerik.

De 23-jarige Douglas voldoet namelijk pas dit najaar aan de eis die de FIFA hanteert dat een genaturaliseerde speler vijf jaar in zijn nieuwe vaderland moet voetballen om in aanmerking te komen voor het nationale elftal.

EK-selectie

Alleen als de wereldvoetbalbond dispensatie verleent, zou Douglas kunnen worden opgenomen in de EK-selectie. ''Die dispensatie aanvragen is de volgende stap. We kunnen daar straks mee aan de slag", zegt Peerik.

Jonathan de Guzman ging Douglas voor met een naturalisatie. De oud-Feyenoorder verruilde zijn Canadese nationaliteit voor een Nederlandse. De zaak van Douglas werd de afgelopen periode vaak vergeleken met die van Salomon Kalou.

Kalou

De Ivoriaan, eveneens ex-Feyenoorder, vroeg in 2006 een versnelde naturalisatie aan. Maar de toenmalige minister Rita Verdonk weigerde mee te werken. Douglas ondervond veel hinder van die zaak rond Kalou.

Peerik: ''De zaken werden steeds maar met elkaar vergeleken. Maar dat is totaal onterecht, want Douglas heeft aan alle eisen voldaan. Hij heeft zijn inburgeringscursus gehaald en woont al drie jaar samen in Nederland."

"Dat hij een voetballer is, staat er volkomen los van. Kalou voldeed helemaal niet aan de eisen. Hij heeft helemaal geen moeite gedaan. Wij hebben juist alles precies volgens de regels gedaan en hebben geen enkel risico genomen.''