PANAMA CITY - De Nederlandse honkballers zijn nog altijd ongeslagen bij het wereldkampioenschap in Panama. Oranje won donderdag in de hoofdstad overtuigend van het internationaal hoger aangeslagen Puerto Rico: 5-0.

Het was na Taiwan (2-1), Griekenland (19-0) en Japan (5-2) de vierde zege op rij en de ploeg van bondscoach Brian Farley is vrijwel zeker van de kwartfinales.

Deze overwinning was in belangrijke mate te danken aan homeruns van Sidney de Jong en Bryan Engelhardt.

Tom Stuifbergen

Maar ook de verdediging was prima op orde. Profspeler Tom Stuifbergen was de winnende werper. De rechtshandige pitcher heeft een goed seizoen in Amerika achter de rug waar hij in de organisatie van de Minnesota Twins speelt.

Tegen de Midden-Amerikanen hield hij het zeven innings vol. Alleen in de eerste slagbeurt had hj het lastig toen de honken vol liepen, maar een dubbelspel loste dat op.

David Bergman gooide het duel de laatste twee innings in het slot.

De Puerto Ricanen konden geen vat krijgen op de worpen van de twee pitchers en sloegen in totaal slechts vijf honkslagen. Nederland zette daar tien honkslagen tegenover.

Sprokkelen

Het Nederlands team sprokkelde de punten verspreid over de wedstrijd bijeen. Catcher De Jong opende de score met een solo homerun in de eerste slagbeurt. In de vierde inning passeerde korte stop Mariekson 'Didi' Gregorius de thuisplaat, na een tweehonkslag van Curt Smith.

Aangewezen slagman Bryan Engelhardt besliste het duel goeddeels door in de zesde inning de bal over het hek in het rechtsveld te rammen met Smith, die een vrije loop had gekregen, op het tweede honk.

Daarna had ook Shaldimar Daantji nog succes, nadat een Puerto-Ricaanse fout (beroerde aangooi) hem tot honkloper had gemaakt.

Gregorius (drie uit vier), De Jong en Engelhardt (twee uit vier) hanteerden de knuppel het vaardigst.