AMSTERDAM - Jong Oranje heeft ook zijn derde EK-kwalificatiewedstrijd in winst omgezet. In Oostenrijk was de ploeg van Cor Pot echter bijna negentig minuten de onderliggende partij, maar won ze met 1-0.

De eerste kans voor Jong Oranje was meteen raak in Innsbruck. Nacer Barazite, waarvan veel werd verwacht omdat hij in Oostenrijk voor Austria Wien speelt en daar veel scoort, maakte de 0-1.

De spits schoot raak in de zevende minuut, nadat hij een passje van Leroy Fer omzette in een schitterend schot vanaf de rand van het strafschopgebied in de verre kruising.

Barazite startte in de punt van de aanval nu Género Zeefuik geblesseerd had afgezegd voor de ploeg van Cor Pot. De voormalig speler van Arsenal wilde duidelijk iets laten zien in zijn nieuwe ‘thuisland’.

Onder druk

In het vervolg van de eerste helft kreeg Jong Oostenrijk echter de kansen en stonden de jonge Nederlanders onder druk. Hierbij hielp het niet dat de opbouw van achteruit matig verzorgd was.

Halverwege de eerste helft redde RKC Waalwijk-doelman Jeroen Zoet goed op een schot in korte hoek van Florian Hart en moest Patrick van Aanholt de bal een meter voor de lijn wegkoppen na een poging van Christopher Drazan. 

Penalty

Ook na de pauze bleven de Nederlanders de onderliggende partij en maakte Zoet een uitstekende redding op een keihard schot van dichtbij van Deni Alar.

Met Zoet is de uitblinker aan de kant van Jong Oranje genoemd, maar in de 61e minuut sloeg het noodlot toe voor de PSV-huurling.

Nadat verdediger Stefan de Vrij een lange bal volledig verkeerd inschatte, moest hij een doorgebroken speler neerhalen waardoor Jong Oranje een penalty tegen kreeg. Bovendien moest Zoet met rood van het veld.

Held

Vervanger Marco Bizot werd echter direct de held door de strafschop van Raphael Holzhauser te stoppen.

Het totaal aantal doelpogingen tot dan toe vertelde wel het verhaal van de wedstrijd: Jong Oostenrijk elf, Jong Oranje één.

De beloften uit het Alpenland gingen tegen tien man gewoon verder met kansen creëren, maar keeper Bizot en ook de paal stonden de verdiende gelijkmaker in de weg.

Debuut

Een kwartier voor tijd maakte NAC-speler Alex Schalk zijn debuut voor Oranje – hij verving matchwinner Barazite.

Tegelijkertijd kwam Leandro Bacuna voor de tegenvallende Luciano Narsingh en de speler van FC Groningen maakte vijf minuten voor tijd zelfs nog bijna de 0-2.

Dat was teveel van het goede geweest, maar na negentig minuten had de ploeg van Cor Pot wel de volle buit binnen.