AMSTERDAM - Avital Selinger heeft in overleg met de Nederlandse volleybalbond besloten zijn werkzaamheden als bondscoach van het nationale damesteam met onmiddelijke ingang te beëindigen.

Volgens de bond liggen de tegenvallende resultaten van de afgelopen seizoenen, waardoor er nog maar beperkt uitzicht is op deelname aan de Olympische Spelen 2012, ten grondslag aan de beslissing.

Technisch directeur Bert Goedkoop zal voorlopig leiding geven aan de rest van de coaches van Oranje. In de komende periode zal worden gezocht naar een alternatief voor de lange termijn.

Selinger was al sinds 2004 bondscoach van de volleybalvrouwen. In 2008 stapte hij zelf op, maar een jaar later werd hij opnieuw aangesteld.

EK

De volleybaldames verloren afgelopen maand op het Europees kampioenschap in de kwartfinale van Italië. Daardoor is de formatie veroordeeld tot het spelen van een pre-olympisch kwalificatietoernooi, dat in november plaatsvindt in Kroatië.

Israël, onder leiding van de vader van Selinger, Frankrijk, Griekenland, Zweden en Kroatië zijn daarin de tegenstanders. Alleen de winnaar van die groep plaatst zich voor het olympisch kwalificatietoernooi in mei, waar een ticket voor Londen te verdienen is.

OKT III

Als Nederland dat niet redt, is er nog een derde en laatste olympisch kwalificatietoernooi (OKT III), in juni in Azië. De deelname daaraan is zeer onzeker voor Oranje.

De toelating aan OKT III gaat namelijk aan de hand van de positie op de wereldranglijst en de Nederlandse volleybaldames staan nu te laag op die mondiale ranking.

Nederland haalde bij het EK van 2009 nog de finale. Het is echter alweer 15 jaar geleden dat de ploeg voor het laatst meedeed aan de Olympische Spelen.

NUsport volgde de afgelopen week Selinger en de volleybalsters op de voet tijdens het EK. In het magazine van deze week staat een uitgebreide reportage over de bondscoach en zijn ploeg.