AMSTERDAM - Sporters die een dopingschorsing van meer dan zes maanden hebben gekregen, mogen alsnog deelnemen aan de eerstvolgende Olympische Spelen.

Dat heeft het internationaal sporttribunaal CAS donderdag bevestigd. Het International Olympisch Comité (IOC), die de regel in 2008 invoerde, legt zich bij de uitspraak neer.

Het CAS noemt de regel van het IOC ‘ongeldig’. Sporters mogen niet twee keer voor hetzelfde vergrijp worden bestraft. Als de IOC de regel toch wil implementeren in de sportwereld, moet ze zich daarvoor wenden tot de mondiale dopingwaakhond WADA.

De uitkomst van de zaak is goed nieuws voor turner Yuri van Gelder. De ringenspecialist keerde in 2010 terug na het uitzitten van een schorsing wegens cocaïnegebruik. Was het IOC in het gelijk gesteld, dan had hij pas op de Spelen in Rio in 2016 deel kunnen nemen.

Top drie

Van Gelder zal nu komende week bij de WK in Japan in de top drie moeten eindigen en tevens de ringen combineren met twee andere toestellen om een ticket voor Londen binnen te slepen.

Ook voor Gregory Sedoc is deelname aan de eerstkomende Spelen weer mogelijk. De hordeloper is momenteel geschorst wegens administratieve fouten met zijn where-abouts.

Thomas Dekker

De zaak werd aangespannen door het Amerikaans Olympisch Comité, die daarmee op de bres sprong voor atleet LaShawn Merritt. De 400 meter-loper zat tussen 2009 en 2011 een straf uit voor het gebruiken van een penisverlengend middel.

Andere bekende sporters die door de uitspraak alsnog mogen hopen op een ticket voor Londen zijn de wielrenners Thomas Dekker, mits hij zijn vorm hervindt, en David Millar en de atleten Justin Gatlin en Dwain Chambers.

Overigens moeten Millar en Chambers nog wel hopen dat het Brits Olympisch Comité eveneens de regel schrapt om dopingzondaars niet af te vaardigen.