ZEIST - Arjen Robben moet ook de laatste EK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal, dinsdag in en tegen Zweden, aan zich voorbij laten gaan.

De aanvaller van Bayern München onderging woensdagmiddag nader medisch onderzoek aan zijn gekwetste schaambeen.

Daaruit kwam de conclusie dat hij voor het duel op dinsdag evenmin inzetbaar is. Eerder al was de beslissing genomen dat hij vrijdag niet in actie zou komen in De Kuip tegen Moldavië.

Robben verlaat donderdag het trainingskamp van Oranje in Noordwijk.

Na het WK van 2010 speelde de vleugelaanvaller slechts één interland: een oefenwedstrijd tegen Brazilië (0-0) afgelopen juni.

Vervelend

De Groninger liet zich eerder deze week al negatief uit over zijn slepende blessure aan zijn schaambeen. ''Ik maak me zorgen. Het gaat absoluut niet goed. Het is vooral vervelend dat ik niet weet waar ik aan toe ben."

"Het is een gecompliceerde blessure. Er is niemand die kan zeggen wat je er precies aan kunt doen. Rust heeft ook geen zin. Dat maakt het heel vervelend.''

Veel blessures

Bondscoach Bert van Marijk roept vooralsnog geen vervanger op. De keuzeheer van Oranje sprak eerder op woensdag nog de hoop uit dat Robben dinsdag tegen Zweden wel zou kunnen spelen.

Van Marwijk mist vrijdag tegen Moldavië door blessures ook al Wesley Sneijder, John Heitinga, Ibrahim Afellay, Maarten Stekelenburg en Hedwiges Maduro.

''Dat is jammer, als bondscoach wil je alle goede spelers bij elkaar hebben'', zei hij. ''Maar onze doelstelling blijft altijd hetzelfde. We willen met goed voetbal winnen. Daar gaan we opnieuw alles aan doen.''

Van Bommel

Van Marwijk kreeg woensdag ook nog goed nieuws over de gezondheid van een basisspeler. Aanvoerder Mark van Bommel is hersteld van een knieblessure die hij dinsdag tijdens de training opliep.

Het Nederlands elftal heeft zich al geplaatst voor de Europese eindronde van komende zomer in Polen en Oekraïne. Als Oranje minimaal drie punten overhoudt aan de duels met Moldavië en Zweden, is het hoofd van een van de vier poules op het EK.

Europees kampioen Spanje en beide organiserende landen weten al dat ze tijdens de loting een beschermde status hebben.