NOORDWIJK - De KNVB heeft woensdag vijf ex-internationals benoemd tot bondsridder. Edwin van der Sar, Frank de Boer, Giovanni van Bronckhorst, Phillip Cocu en Ruud Gullit kregen in Noordwijk een speld en certificaat uit handen van bondsvoorzitter Michael van Praag.

Ze kregen de eretitel voor hun jarenlange verdiensten voor het Nederlands elftal.

''Zij zijn de afgelopen 25 jaar de belangrijkste gezichten van Oranje geweest'', aldus Van Praag. ''Dit waren ambassadeurs van Oranje.''

Gullit was aanvoerder van het Nederlands elftal dat in 1988 de Europese titel veroverde. De overige vier speelden ieder meer dan honderd keer voor Oranje. Van der Sar is met 130 recordinternational. De Boer heeft 112 interlands op zijn naam staan, Van Bronckhorst 106 en Cocu 101.

Spijt

De KNVB reikte in 2009 voor het laatst het bondsridderschap uit. Meestal gaat die eretitel naar vrijwilligers die grote verdiensten hebben voor hun (amateur-)club. Van Praag vergeleek het bondsridderschap met een koninklijke onderscheiding.

Aan de interlandcarrière van Gullit kwam in 1994 overigens een abrupt einde toen hij besloot niet mee te gaan naar het WK.

Gullit was het niet eens met de tactiek die bondscoach Dick Advocaat wilde hanteren. Woensdag kwam Gullit daar, niet voor het eerst, op terug. ''Het was de slechtste beslissing uit mijn loopbaan'', betuigde hij zijn spijt.

"Ik ben hier toen weggelopen bij Oranje; op dat moment dacht ik een goede keuze te maken. Ik vind het heel bijzonder dat ik nu geëerd word door de bond."