PANAMA STAD - De Nederlandse honkballers hebben dinsdag hun derde zege geboekt op het wereldkampioenschap in Panama. 

Oranje versloeg na Taiwan (2-1) en Griekenland (19-0) ook Japan, doorgaans een lastige opponent, met 5-2. De winnende werper was Rob Cordemans.

Het team van bondscoach Brian Farley maakte het verschil in de vierde inning, toen vier honklopers de thuisplaat passeerden.

Shaldimar Daantji was de gevierde man. Hij bracht met een tweehonkslag drie punten binnen. In de laatste slagbeurt scoorde Mariekson Gregorius nogmaals na een hit, de zesde van Nederland, van Curt Smith.

Fouten

Startende pitcher Cordemans hield het zes innings vol op de heuvel. Hij kreeg vijf honkslagen tegen, maar hield de schade met dank aan een foutloos veld beperkt tot één run.

Yoshinobu Kotegawa maakte die op een tik van Yuichi Tabata. Nederland sloeg meteen terug, geholpen door een paar dure Japanse fouten.

Afgang

Het leidde de 'afgang' van starter Masamitsu Hamano in. De bondscoach van Japan stuurde een nieuwe man naar de heuvel en deed dat later nog vijf keer.

Bijna iedere beschikbare pitcher mocht derhalve even gooien, sommigen maar een paar ballen. Ze namen samen wel veel Nederlandse dreiging, vaak ontstaan door  vier wijd en geraakt werpen, weg.

Vakkundig

Een kentering in de wedstrijd leverde het niet op. Diegomar Markwell loste Cordemans af en maakte na twee hits en een punt tegen plaats voor David Bergman.

Deze klaarde de klus met steun van zijn fielders vakkundig onder druk van honklopers - twee vangballen en een goede aangooi naar het tweede honk (velderskeus) - in de gelijkmakende negende slagbeurt.