MELBOURNE - Sjeng Schalken moet nog minimaal twee dagen de vliegen van zich afslaan in Melbourne. De 27-jarige Limburgse tennisser bereikte woensdag voor de eerste keer sinds zijn debuut in 1996 de derde ronde van de Australian Open.

In zijn tweede partij was de Spanjaard David Ferrer een lastige horzel die in vier sets werd weggemept: 6-3 6-2 5-7 6-1. De Oostenrijker Jürgen Melzer, in drie sets winnaar tegen de Spanjaard Galo Blanco, is vrijdag zijn volgende opponent.

Heerlijk

"Het is heerlijk om een keer verder te komen dan een of twee rondjes", zei Schalken na zijn triomf, "maar ik ben wel een paar doden gestorven voor ik mijn mijlpaaltje kon slaan. De wedstrijd was een aanslag op mijn lichaam. Ik was blij dat hij op een gegeven moment fouten ging stapelen."

De 21-jarige David Ferrer kreeg zijn racket achter elke bal die Schalken met zijn bekende oerdegelijkheid over het net sloeg. De kopman van het Nederlandse toptennis moest steeds meer vaart in zijn opslagen leggen en dat is geen specialiteit van hem. Het geven van extra vaart had veel missers tot gevolg.

"Die jongen sloeg werkelijk alles terug, ook als ik maximaal vaart gaf aan de opslag. Allez Sjeng, redeneerde ik bij mezelf. Breng de bal nou maar gewoon in en ga scoren in de rally. Gek genoeg won ik toen wel veel vrije punten."

Fouten

Schalken haalde beide eerste sets binnen, omdat hij Ferrer ertoe dwong fouten te maken. Het kostte kracht in de warmte van Melbourne Park, waar de temperatuur weer tegen 30 graden was. In de derde set nam Ferrer nog meer risico's.

Hij slaagde, want het merendeel van de diepe ballen viel op de lijn of net binnen. Schalken, zes jaar ouder en niet gezegend met een geweldig atletisch vermogen, werd danig stuk gespeeld. Hij raakte zo vermoeid dat hij op 5-6 voor de derde keer niet zijn eigen opslag kon houden en de set verloor met -7.

Medische verzorging Ferrer

Ook Ferrer zat goed stuk. In de pauze tussen de sets nam hij een time-out voor enige medische verzorging. Schalken was daarmee in zijn sas. Hij kreeg extra minuten om een beetje bij te komen. Hij verzorgde zichzelf met een paar droge sokken en een schoon shirt. Ook gebruikte hij de tijd voor het opzetten van een nieuwe tactiek.

"Minder afwachten, meer aanvallen, Sjeng", zei hij tegen zichzelf. Op 1-1 brak hij door de service van Ferrer. De Spanjaard was zo gefrustreerd dat hij begon te tieren en zich op zijn racket afreageerde. Nadat Schalken bekwaam naar 3-1 was doorgelopen, begonnen de tientallen Oranjefans op de tribunes 6-1, 6-1 te scanderen. Zo liep de partij ook af.

Melzer

Jurgen Melzer, de 22-jarige Oostenrijker en 78e van de wereldranglijst, is een ander type speler: een aanvaller met een sterke linkshandige opslag. "Hij zal mij voortdurend attaqueren", wist Schalken. "Ik ken hem van Sankt Anton, een demonstratietoernooi eind 2002. Ik heb toen van hem verloren. Ik weet zeker dat hij her en der een steek laat vallen. Dan zal hij mij tegenkomen."

Schalken zei meer tevreden te zijn over zijn eigen tennis. "Ik sta veel beter te spelen dan in de laatste US Open waar ik toch de kwartfinale haalde. Dat lukte toen door het type tegenstanders dat ik tegenover mij kreeg. Het gevoel dat ik ken van New York en ook van Wimbledon, heb ik hier in Melbourne nog niet, hoewel ik nu wel een klein beetje mijn draai begin te vinden. Goed hotel met weinig tennissers en een goed restaurantje. Ik word hier op de tennisbaan gek van die vliegen, kleine rotbeestjes waar alle spelers last van hebben. Je verliest je concentratie. Je kijkt waar je zult serveren, springt er ineens zo'n vlieg op je oog. Je wuift het insect wel weg, maar het komt meteen terug", aldus Schalken.