AMSTERDAM - Het nieuwe schaatsseizoen gaat pas over een maand van start, maar de ploegenachtervolging zorgt nu al voor grote onrust. De drie coaches van de grootste schaatsploegen zijn uit de projectgroep 'Team Holland' gestapt.

Volgens De Telegraaf wenst het drietal bestaande uit Gerard Kemkers van TVM, Jac Orie van Control en Jan van Veen van Hofmeier geen verantwoording af te leggen voor een model waar ze zelf niet in geloven.

De directeur sport van de KNSB, Arie Koops, presenteerde enkele maanden terug een nieuw model dat de olympische deceptie van Vancouver moest voorkomen. Theo de Rooij, Erben Wennemars en Jos de Koning zouden de selectie van de schaatsers voor hun rekening nemen.

Inspraak

Om de drie coaches inspraak te geven in het proces werd de projectgroep opgericht. Bij de aanstelling van De Rooij werden zij echter niet gehoord en vanuit zowel de coaches als de schaatsers heerste er weerstand tegen de benoeming van de voormalige teammanager van de Rabowielerploeg.

De Rooij vertrok vorige maand bij de schaatsbond omdat hij meer tijd en energie in zijn eigen bedrijf zou willen steken. Wennemars zou een mogelijke opvolger voor de leidende positie van De Rooij zijn, maar dat zien de coaches niet zitten.

Voorbereiding

Orie benadrukt tegenover NUsport dat hij niet langer vertrouwen heeft in het selectieproces. "Ik kan alleen voor mezelf spreken, maar ik zag er gewoon geen toegevoegde waarde in om nog langer aan de stuurgroep deel te nemen."

De coach blijft zijn schaatsers wel 'gewoon' voorbereiden op en beschikbaar stellen voor de achtervolging, maar wenst niet langer in de beslissingsstructuur te zitten.

"Ik probeer mijn schaatsers gewoon zo goed mogelijk voor te bereiden. Als degene die tegen die tijd de keuze maakt voor de selectie één van mijn schaatsers selecteert, dan zal ik al mijn medewerking verlenen. In principe dus op dezelfde manier als voorheen."

Tijdnood

Arie Koops ontkent tegenover Schaatsen.nl dat de coaches opgestapt zouden zijn vanwege een gebrek aan vertrouwen.

"Verschillende visies en verschillende namen zijn de revue gepasseerd, maar er was geen tweedeling tussen de coaches en de bond", aldus de technisch directeur, die van mening is dat het drietal met de start van het seizoen voor de deur geen tijd meer had om zich met de projectgroep bezig te houden.

"We zaten met de hele projectgroep nog niet op één lijn. En dan valt het proces weer een beetje stil. En met de winter in aantocht hebben de coaches daarom de opdracht om het beleid uit te werken, teruggegeven aan de KNSB."