AMSTERDAM - Johan Cruijff acht Marco van Basten capabel om de functie van technisch directeur bij Ajax te vervullen. 

Het lid van de Raad van Commissarissen van de Amsterdammsers laat maandag weten Van Basten 'geschikt' te vinden. 

''Voor ons als voetballers is het belangrijk dat intelligente mensen een club leiden. Van Basten is intelligent, Bergkamp ook en Jonk ook. Het zijn mensen die Ajax in goede banen kunnen leiden."

Niet prettig

De tweevoudig wereldvoetballer van het jaar werd zondag voor het eerst in verband gebracht met de Amsterdamse club waar hij in het seizoen 2008 - 2009 aan het roer stond als trainer. 

Cruijff waarschuwt dat het directeurschap niet de makkelijkste positie is. "Zeker het eerste jaar zal het helemaal geen prettige stek zijn. Maar goed, we doen het niet alleen, ofschoon iedereen een andere titel heeft. We zijn met zijn allen gewoon verantwoordelijk."

Meningsverschil

In de eerste maanden van het vorige dienstverband van Van Basten in de Arena botsten de coach en Cruijff over de manier waarop de jeugdopleiding van de club hervormd diende te worden. 

De voormalige nummer veertien trok zich naar aanleiding van de ruzie terug, maar ziet een nieuwe samenwerking desondanks zitten. ''Ik koos voor A, hij voor B. We zijn altijd vrienden gebleven en vrienden hebben wel eens meningsverschillen''

Meer opties

Overigens hield Cruijff alle opties open over de invulling van de post. ''Er zijn er nog wel een paar die het kunnen.'' Ajax reageerde de afgelopen dagen niet op de geruchten over Van Basten.